úterý 15. prosince 2020

Obnova obrázků

V posledních dnech se množí stesky blogerů ze zrušeného blog.cz, že se jim ztratily z blogů obrázky. Dalo se to čekat a bylo to jen otázkou času. Ovšem i když jste si třebas obrázky zazálohovali, dostat je zpět na blog není až tak jednoduché. Kdo si má pamatovat, co kam patří a i kdyby, tak prohledávání galerie také není zrovna jednoduchá činnost. Někdo nad tím mávne rukou a půjde dál. Ale některé blogy bez obrázků ztrácejí smysl a jejich autoři teď váhají, zda vůbec pokračovat, nebo začít znovu od nuly... Alespoň pár takových postesků se ke mě doneslo. Ani já nestačila všechny obrázky z Ženského klubu včas zachránit i když jsem nalezla docela rychlý a snadný systém. Abych tu práci dokončila, musela jsem jej nyní trošku modifikovat. Jde to o trošku pomaleji, ale stále dost rychle. Ale nejásejte, tak rychle, jak byste si představovali, to bohužel opravdu není! Každá fotka se totiž musí udělat ručně!

Dot Surly tu před časem publikovala článek na téma "Jak se dostat k obsahu zrušeného blogu". Jsou dvě možnosti (možná i více, ale o nich zatím nevím): pomocí služby bloglovin.com nebo web.archive.org. Osobně se mi více zamlouvá web.archive, protože pro přístup nevyžaduje žádnou registraci. Návod, jak se ke svému (a jakémukoliv jinému blogu) dostat už podrobně sepsala Janinka, takže považuju za zbytečné jej tvořit znovu. Návod k bloglovinu najdete u Anchor. Pokud jste se tím prokousali, nyní vidíte svůj blog téměř stejně, jak byste jej mohli vidět v den, který jste si zvolili. A to včetně obrázků! Můžete si jej prohlížet stejně, jako dříve, filtrovat články podle rubrik, probírat se archivem... Super, co!



Kdo si chce fotky nahrávat ze svého archivu v PC, tak má přehled, co kam patří. Ale dle mého se na to raději vykašlete, dohledávání konkrétních fotek je příliš zdlouhavé. Mnohem rychlejší a jednodušší je fotky znovu stáhnout přímo z náhledů článků. Aby to bylo ještě rychlejší, vytvořte si v PC prozatímní složku, do které si ty fotky budete stahovat. Můžete postupovat po rubrikách. Ale většinou obsahují hodně článků, takže mě se spíš osvědčilo jít po jednotlivých měsících - jenže to jde jen, pokud jste měli na blogu zpřístupněný archiv.

V druhém okně na monitoru si otevřete svůj současný blog. Pěkně si je uspořádejte vedle sebe, můžou se i trošku překrývat, to ničemu nevadí. Hlavně abyste se mohli snadno přepínat z jednoho do druhého. Kdo má zapnutou funkci "rychlých úprav", může si klidně zobrazit náhled blogu - mě se v něm pracovalo lépe než v administraci. Funkci rychlých úprav zapnete v administraci - rozvržení: Na gadgetu "příspěvky na blogu" si klinete na úpravy a v okně, které se vám otevře zatrhnete možnost "Zobrazit rychlé úpravy". Bohužel jsem zjistila, že některé motivy zapnutí této funkce neumožňují - v tom případě budete muset buď změnit motiv blogu a nebo pracovat v administraci.


Nyní si na obou blozích vyberte stejný okruh článků (rubriku, nebo měsíc). Ze starého blogu si postahujte obrázky do té prozatímní složky, kterou jste si k tomuto účelu vytvořili. Můžete si je nově pojmenovat, protože se vám stáhnou jen s nějakým vygenerovaným názvem. Je lepší, když má fotka výstižný název, dostane ji to do vyhledávačů. Ale já se tím v tomto případě nezdržovala s nechala jen ten vygenerovaný název. Následně si na současném blogu otevřete editaci článku, který budete doplňovat, smažete "zbylé rámečky po obrázcích" a na jejich místo nahrajete nové obrázky. Když vynecháte všechny méně podstatné úkony (přejmenování, změny velikosti a umístění, popisky...) a máte aspoň trošku slušnou rychlost internetu, tak je celý ten proces otázkou cca 2 minut. A můžete jít na další článek. 


Ano, fotky doporučuju stahovat po jednotlivých článcích, neztratíte tak v nich přehled. Když už jich budete mít v té provizorní složce tolik, že se vám v nich bude špatně hledat, tak je všechny smažte a teprve pak pokračujte dál. Já to většinou mazala asi po 20 obrázcích.

Může se stát, že ani web.archiv vám všechny obrázky nedohledá a zobrazí místo nich prázdné okýnko. To není chyba web.archivu, ale přímo blogu. Jak asi víte, občas se někomu obrázky ze starších článků ztratily. I v tomto případě je poměrně snadná pomoc. Na web.archivu si prostě vyberete jiný datum archivace, ideálně krátce poté, co jste článek se ztracenou fotkou publikovali. Je dost pravděpodobné, že v tomto náhledu ji najdete.



Nic snadnějšího a rychlejšího, bohužel, asi nevymyslíme. Je jen na vás, jestli se do toho pustíte, stejně jako to, jestli obnovíte všechny obrázky, nebo jen některé rubriky... V každém případě přeji hodně trpělivosti, protože tu budete potřebovat asi nejvíce.

PS: Pro zvětšení obrázků na ně klikněte myší!

14 komentářů:

  1. Super! To musím vyzkoušet. Aspoň jestli se dostanu na první článek blogu, kterým všechno začalo, do ostatních to ještě uvidím co všechno najdu a jaká bude nálada na dohrávání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, každý si musí sám rozmyslet, jestli do toho půjde a v jakém rozsahu.
      Ale budu ráda, když potom připíšeš do komentáře svoje zkušenosti

      Vymazat
    2. Tak mám dosázený první blogovací třičtvrtě rok. A na další dám odkaz na tenhle archív, protože i těch pár měsíců mi zabralo pět dní, a to jsem neměla ze začátku tolik fotek, to jsem ještě víc psala. Ale je to dobré v tom, že člověk ví jak tam ty fotky byly.

      Vymazat
  2. Zdravím všechny.
    Potřeboval bych poradit s jiným problémem, jen nevím, kde ho mám označit. Z článků mi mizí některé obrázky, které jsem používal k ilustraci. Zůstávají jen ošklivé díry.
    Většina těchto ilustrací je volně stažená z netu, napadlo mne, zda nejde o nějakou cenzuru kvůli autorských práv. Ta věc obtěžuje tak, že uvažuju, že přestanu články ilustrovat, ale pak jsou zase jen tvořeny suchým textem.
    Máte taky takovou zkušenost? Mohu se někam obrátit pro podporu?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jeden postřeh, zmizely i obrázky mnou samotným vytvořené. Taková věc věru otráví, oprava bude nadlouho a nevím zda mám na ni chuť

      Vymazat
  3. Zaniklo úložiště obrázků. V tvém případě, zřejmě galerie.cz, kam se ukládaly obrázky z blog.cz. Nejsi v tom sám, postihlo to všechny migranty z blog.cz, kteří nestihli využít služeb Veruce a jejího manžela a museli se tak spokojit jen se zálohou, kterou poskytl blog.cz. Bohužel se s tím nedá nic dělat. Jedinou možností je ručně to poopravovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Asi si nerozumíme. Jde o nové články, které nemají s blog.cz a galerie.cz nic do činění. Obrázky jsem načetl ke článkům v posledních měsících (jsem staronový a nejsem tu tak dlouho)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím jsem se setkala jen jednou, když společnost google prováděla nějakou údržbu. Asi po týdnu se obrázky samy zase objevily.

      Jsem také jen obyčejný uživatel, i když dlouholetý. A jsou věci, kterým též nerozumím. Na tvém místě bych pár dní vyčkala a když nedojde k obnovení, tak bych kontaktovala podporu.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Je to už více než týden (ale zase méně než tři). Jak se kontaktuje podpora?Jde to jen v angličtině?
      Děkuji za odpověď

      Vymazat
  5. Přiznám se, že nemám na to obnovovat. Ani čas ani chuť. Ale děkuji za podrobný návod, snad někomu pomůže.

    OdpovědětVymazat
  6. Tady na tom blogu vypadají články s dírami hrozně, no a u vaření je to totoálně nepřehledné. Chtěla jsem blog používat jako archiv, odkazovat tam z nového na recepty již popsané, ale takhle to moc nejde. DObrázky mám u sebe archivované, řazené podle roků atd., ale i tak by to bylo strašné. Takže tady na to víceméně rezignuji, hledat se dá též blbě, no a dobré texty přetransformuju do nového blogu vilemininozatisi.cz.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc díky za návod. Sice teď nemám čas to ručně vracet, ale když jsem zjistila, že fotky chybí, byla jsem zuřivá. Vzhledem k formě mých fotocestopisů to vypadá opravdu příšerně. Po Novém roce na to se zatnutými zuby sednu.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, všech 3600 fotek ke starším článkům jsem už v několika etapách (protože v několika etapách mizely) ručně dohrál. Protože jsem jako zdroj po několika testech použil jako nejvhodnější své staré wordovské zálohy článků z blog.cz, použil jsem jiný postup a trvalo to víc než týden opravdu intenzivní práce. A říkám si, že asi nebude marné udělat si postupně i náležité zálohy blogspotu :-).

    OdpovědětVymazat