neděle 1. listopadu 2020

Kluboviny 11/2020




Zdravím milí čitatelia,
milo ma prekvapil záujem o tento vedľajší projekt Klubu blogerů, ktorý štartoval pilotným dielom z minulého mesiaca.
No nech nehovorím (resp. píšem) iba tak "do vetra", tu je ukážka výsledkov dotazníka z minulého mesiaca.




Prekvapil ma záujem (ako som už vyššie spomínala) a zároveň ma potešil. Klub, je niečo čo nás jednoducho baví. Ako aj blogovanie. 
Blogovanie.

Možno so mnou nebude každý súhlasiť. No osobne to považujem za viac ako len prejavy grafománie.  Skôr by som to prirovnala k životnému štýlu. 
Keď si otvoríte svoju stránku, aby ste sa podelili o svoje myšlienky. Názory. Tvorbu. Alebo detaily zo svojho života. 

Pamätám si aj časy (a to ani tak dlho neblogujem), keď si blogeri išli svoju dušu vypísať. Nie ju upísať reklamnému biznisu. Keď komentovali, podieľali sa na aktivite v niekorom z množstva klubov. A že ich bývalo požehnane. Literárne či grafické. Autorské i pomenej. Básnické kluby. Alebo katalógy blogov.

Robili sa výzvy. Súťažilo sa o dobrý pocit a nejaké kolážové diplomíky. Blogerské štafety. A keď sa komunite niečo nepáčilo, tak to dali najavo. No aj napriek prvotnému dojmu. 
Tieto riadky nepíšem aby som vyplakávala nad tým, čo bolo.

Píšem ich aby som mohla "osláviť" čo bolo a privítať, čo bude. 
Čo môže byť.

Je pravda, že s týmto klubom pomáham, pretože ma to ako blogerku baví. No je v tom aj niečo iné. Azda túžba dokázať skeptikom, ešte skôr než blogerstvo definitívne vymrie, že nie vždy je to len o prísloví "zadarmo ani kura nehrabe". Že to občas môže byť aj o komunite. O zábave.

To ako, sa denno denne zapájate do klubového života, ma zatiaľ presvedčilo, že je tu nádej. Nádej na aké také obnovenie komunity. Alebo aspoň jej časti. 

Mňa by zaujímalo, čo si myslíte vy. Čo očakávate od blogerskej komunity? Ako si ju predstavujete? Ako na ňu spomínate?

Vážení, práve ste zažili v priamom prenose keď naivného idealistu s nostalgickou náladou pustia za klávesnicu.

Z druhej strany. Je tu prvý november. Čas na akúsi nostalgiu. Spomínanie na ľudí a uctenie si ich pamiatky. Prajem vám k tomu, ako aj k prekonaniu tohoto melancholického ročného obdobia, veľa sily a čo najpozitívnejšieho myslenia. 

Pozdravuje,

Surly.



Obsah vydania
1. Správcovský oznam 
2. Suma sumárum: Ohliadnutie sa za klubovým mesiacom
3. Novinky
4. Z dielne našich členov a príspevky na minulú tému
5. Za hrsť inšpirácie


Správcovský oznam
Teraz na vážnu vlnu. Začnem tým, že prakticky sa už dávnejšie skloňoval nápad s propagáciou klubu prostredníctvom fb. Pred troma mesiacmi však nastal problém, na ktorý Jitka prišla, keď sa čosi pokúšala zdieľať.
V podstate nás niekto nahlásil.
Alebo sme len padli do nemilosti blokovacieho algorytmu.
Nech je však ako chce, usilovne sa pracuje na odstránení problému, ako aj nájdení jeho iniciátora. Jeden nikdy nevie aká drobnosť mohla prekážať Veľkému algorytmu. Že áno?
Zatiaľ sme sa pustili do pokusu, ku ktorému sme vyzvali aj svojich známych a týmto o ňom poviem aj vám. V podstate ide o to, že by sme mohli:

1. Zadať odkaz, napr. https://klub-blog.blogspot.com/ na facebooku, (akoby sme niečo chceli zdieľať) aby sa otvorilo oznámenie o tom, že ten príspevok nemožno uverejniť.

2. Preklikať sa tlačidlom "Pokračovať" na samý koniec, až kým sa neukáže nasledovná výzva:



3. Zvoliť možnosť "Nesúhlasím s rozhodnutím"


Moja teória je, že ak to spraví dosť ľudí, tak sa algoritmus blokujúci spam na fb spamätá. V skratke. Len čas ukáže,či to reálne pomôže.

No kým sa tak nestane, zostáva jediná možnosť. Skracovač linkov. 

Samozrejme budeme vďační za akékoľvek nápady alebo rady, ako obísť tento blok.


2. Suma sumárum: Ohliadnutie sa za klubovým mesiacom

Alebo čo sa za posledný mesiac udialo?

Ako to už býva zvykom, aj predošlý mesiac sme započali Fotoúlovkami, vďaka ktorými môžme aj my ostatní vidieť svet vaším objektívom.
Potom sme sa vďaka Jitke dozvedeli ako pridať ankety na blogspote. Ak je niečo čo by ste nás mohli naučiť, tak sem s tým. :-)
No aby sme vyvrátili fakt, že sa stále len učíme a na zábavu čas nezostane, klub pod záštitou hlavnej správkyne spustil vyššie zmienený projekt Hrátky, so súčasným zadaním Slovní kopaná.

Neskôr tohoto mesiaca naša spolučlenka Ann Taylor nám čo to o sebe prezradila v besede, z ktorej si popri inom pozorný čitateľ môže odniesť posolstvo, že ostatní za nás žiť nebudú. My sme si tvorcami svojho šťastia alebo minimálne toho ako sa postavíme k svojmu nešťastiu.

Ďalšia členka, ktorá sa nám v upútavke za minulý mesiac predstavila, si v šírych vodách internetu hovori Lu Wild. S ňou sa porozprávame tento mesiac.


Odbáčajúc k novinkám zo zákulisia. Náš klub sa týmto dňom pýši členským osadenstvom 44 blogerov s 52 blogmi, ako aj novou rubrikou Kluboviny, ktoré týmto mesiacom definitívne započali svoju činnosť.

V tomto bode sa chcem vrátiť k rubrike Téma mesiaca, ktorá by nahradila "Za hrsť inšpirácie". Na správcovstvo zmienenej rubriky ešte stále prebieha "konkurz". ;-)


Novinky

Vítanie nováčikov
V dnešnom vydaní by som v mene správy Klubu blogerů rada privítala naše najnovšie prírastky: 
nominek, ktorá sa nám zakecala, 
psice kreatívne dokumentujúca svoj život, 
ako aj Baryn z blogu Metalová pacička.
Týmto by som im (a aj vám milí čitatelia) chcela popriať veľa (nielen klubových) úspechov a samozrejme kopec tvorivej múzy. Vitajte medzi nami.

Hrátky: Slovní kopaná
Klub blogerů už zase efektnou ukážkovou úlohou um môže....no mne to vôbec o takomto čase nejde. Je nám však jasné, že máme šikovných členov, ktorí sa s novou výzvou Slovná kopaná popasujú lepšie ako ja. Nehovoriac o ďalšom podarenom banneri, ktorý si účastník môže vycapiť na blog. (Ja z tých bannerov asi nikdy nevyrastiem.)
O čom je reč?
No predsa o klubovej výzve, ktorá popri inom, preskúša aj našu vynaliezavosť. Pointou je napísať príbeh, no s drobným háčikom. Každé nasledujúce slovo musí začínať na písmeno, na ktoré sa končí predošlé slovo. 
Keďže nie sme (až takí) sadisti, tak to bude samozrejme výzva na dlhšiu trať s niekoľkomesačnou uzávierkou. Plán je taký, že sa Hrátky nebudú obmieňať častejšie ako +- trikrát do jedného roka.


Keď už sme pri hrách. Čo tak si zahrať "Ja myslím". Takže. Myslím na niečo. Je to nové. I rubrika to je. "Téma mesiaca to však nie je, jasný pane." (Mimochodom na tú, dobrovoľníka stále hľadáme.) Úzko však súvisí s témou koníčkov, či voľnočasových aktivít, ktoré som načala už aj v príhovore. Toť drobná upútavka na novú rubriku.


Z dielne našich členov

Ktorí sa aj tento mesiac činili. Dokonca nám v komentároch k predošlému vydaniu pristál aj príspevok na tému Som členom Klubu blogerů.
Jej autorkou je Kerria s básňou, ktorá podarene charakterizuje tento klub. Čo vy na to?
No nemenej kreatívne sa hecla aj blogerka nominek, ktorá svojich spolublogerov vyzýva, aby sa spojili.


Každopádne, neviem ako vy, ale ja som za posledný mesiac narazila na ďalšie zaujímavé články. Hľa!


Filozofovanie o nesmrteľnosti chrústa
Tess sa s nami podelila o svoj názor na prísnosť čitateľov voči českým autorom.


Sedem míľovými čižmami
Odowakar si popri návšteve výstavy našiel čas aj na výlet po Kutnej hore.
Aj Růža sa vybrala na výlet, o ktorý sa nezabudla podeliť.

Tipy a triky
Lucka sa s nami podelila o tipy na kreatívne využitie tekvíc
S Veronikiným jahodovým peelingom, sme zas trochu zavŕtali aj do kozmetiky.

Ručné práce

Na poučenie
Nám Eliss porozprávala niečo o pôvode Dušičiek a Halloweenu.

Výtvarná tvorba
Aj blogerka Ne podľahla Halloweenskej tematike.

Gastronómia
Vo Vilemíninej kuchyni zas vo veľkom prebiehala príprava Halloweenskych pochutín, no nezabudla ani na Dušičkové pečivo.


Toto je môj stručný výber na dnes. No vy neváhajte zdieľať články, ktoré vás v novembri zaujmú. (Alebo aj vaše, ak sa s nami chcete o niečo podeliť.) Aby bol decembrový výber ešte pestrejší.


Za hrsť inšpirácie
Dnes, keď už máme takéto nostalgické obdobie, tak by sme si mohli pospomínať napríklad aj na naše:

Tradície 

Alebo synonymá tohoto slova. Nejaké zvyky. Samozrejme vám nik nebráni inšpirovať sa už vyhlásenými témami.
Ako  vždy, aj tento krát môžete tvoriť na tému tohoto mesiaca a zdieľať s nami v komentári alebo maile odkaz na váš príspevok.


Zhrnutie dnešného čísla:
  • Správcovský oznam ohľadom facebooku.
  • Príchod nových členov: Nominek, Psice a Baryn.
  • Výzva na zdieľanie odkazov na články členov, ktoré vás v októbri zaujmú.
  • Vyhlásenie aktuálnej témy Tradície, ako aj pretrvávajúca výzva na adopciu rubriky Téma mesiaca. (Alebo čohokoľvek, pre čo sa budúci správca rozhodne ;-) )

Zdroje:















4 komentáře:

  1. Chcem zareagovať na tú otázku, že ako spomínam na blogové komunity. Výraznejšie som začal blogovať zrejme až v období, kedy boli komunity na ústupe, resp. som si ich neskoro všimol. Viem teda, že nebývalo veľkým problémom nájsť si komentátorov z tej istej platformy, ale... myslím, že skôr vtedy ak človek nespravil veľmi vyčerpávajúci článok. Odvrátená strana bola v tom, že komentujúci nenapísali podnetnú myšlienku ku diskusii, často si iba chceli robiť reklamu lacným spôsobom, jednou vetičkou-najradšej by som takých banoval. :D Teda blogerskú komunitu som vnímal opäť ako ďalšie miesto, kam som nepatril. :D

    OdpovědětVymazat
  2. K nejakej ťažkej blogovej komunite nikdy nepatrila, ale páči sa mi to. Páčia sa mi súťaže alebo možno nejaké myšlienky/námety, na ktoré by bolo možné napísať článok. Trebárs na Dušičky alebo tak. Niečo ako téma mesiaca alebo neviem.
    O tom zdieľaní viem, keď som chcela zdieľať na FCB rozhovor so mnou, tak to nešlo :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Jelikož hodlám rok 2021 vyhlásit rokem brambory, tak budu rád, když v mikulášském balíčku dostanu
    t r a d i č n ě
    nějaké ty erteple.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak před chvílí jsem publikovala článek k tématu "Tradice". Už jsem se bála, že to snad ani nestihnu, naštěstí pošta chodí i v sobotu (to jsem fakt netušila).

    OdpovědětVymazat