neděle 15. listopadu 2020

Pise.cz

Mezi blogovacími platformami je pise.cz poměrně málo známou doménou. A to je, myslím, škoda, protože nabízí mnoho zajímavých funkcí, které na jiných serverech nenajdete. Krom toho jeho správce je soukromá osoba, což mimo jiné znamená, že nemá pevnou pracovní dobu a je ochotný komunikovat a řešit problémy prakticky okamžitě.




Velkou předností blogu na pise.cz je poměrně malá komunita - v současné době něco málo přes 4 tis. založených blogů. Díky tomu vám článek na titulní straně "visí" poměrně dlouho. Tak není velkým problémem přilákat čtenáře ani najít jiné podobně laděné blogy. Je ošetřeno "spamování" titulky, každý bloger může mít na každé straně výpisu jen jeden článek za den, pokud jich publikuje více, padají na další stránky výpisu. Vše samozřejmě závisí i na celkové aktivitě všech blogerů, jestliže titulku během jednoho dne blogeři nezaplní, tak se na ní samozřejmě objevují i články z předchozího dne či dokonce z několika dní a tak se může stát, že na ní najdete několik článků od jednoho blogera Zajímavé jsou rovněž "veřejné rubriky", kde najdete články týkající se konkrétního tématu (ovšem jen pokud je blogeři do těchto rubrik přiřadí). Těžko však odhadnout, nakolik je ostatní při hledání čtení využívají.

Založit si zde blog je velmi jednoduché, stačí si jen vybrat nějakou adresu. Pokud je vámi vybraná adresa již obsazená, ještě není nic ztraceno - máte totiž na výběr z několika koncovek (pise.cz, blbne.cz, bonzuje.cz, pismenkuje.cz, sděluje.cz, světu.cz a vzpomina.cz). Samotným nastavením vás provede průvodce - sice je poněkud staršího data, ale k porozumění stále postačuje. Milovníci vlastních designů jsou tu poněkud omezeni (k nastavení složitějšího je potřeba alespoň minimální znalost CSS), kompenzuje to však výběr z asi 60 šablon které lze snadno doplnit obrázkem v záhlaví ať už z nabídky nebo vlastním. Na druhou stranu, milovníci smajlíků můžou jásat, je jich tu opravdu hodně. Administrace blogu je jednoduchá, přehledná a srozumitelná.


Pro psaní samotných článků je tu jednoduchý textový editor. Perex se dělá automaticky, ale je možné jej nastavit i ručně. Jak už jsem zmínila, každý článek je možné přiřadit kromě vlastních rubrik také do některé z "veřejných rubrik". Také je možné k článku přiřadit "klíčová slova" podle nichž se následně generují související články. Vkládání obrázků, ankety a komentáře jsou samozřejmostí. Publikovat články můžete buď ihned, nebo nastavit jiný čas a to i do minulosti (výborné, pokud stěhujete již existující starší blog). Jediné, co mi tu chybí je automatické ukládání. Mnohým asi bude vadit též nemožnost hromadného nahrávání obrázků. Ale to jsou asi jediné dvě věci, které lze pise.cz vytknout.



Komentáře jsou ošetřeny proti spamování nutností opisovat kód (registrovaní uživatelé samozřejmě nemusí). To občas některým lidem činí potíže. Ale dá se to obejít třebas založením blogu - jak mi po dotazu doporučil majitel domény, na kterém publikujete 1x za tři měsíce nějaký krátký text (nejčastějším bývá vtip). Ano, je skutečně potřeba být alespoň občas aktivní. Neaktivní blogy bývají mazány. 

Ráda bych také zmínila funkce, které považuji za dost zajímavé a na mnoha jiných blogovacích serverech podobné postrádám.
  • Asi nejvíce mě zaujala možnost si celý blog zazálohovat jako ZIP soubor do vlastního počítače.
  • Pise.cz také umožňuje nastavení přístupových práv k blogu dalším osobám. Funguje to asi tak, že každý z "redakce" takového blogu má své přihlašovací údaje pod nimiž si může publikovat své články, vkládat ankety, obrázky apod. Dále spravovat, editovat, mazat může jen své vlastní příspěvky. Zakladateli blogu však zůstává neomezené právo upravovat jak nastavení blogu, tak veškerý publikovaný obsah.
  • Je možné publikovat články jak veřejně, tak jen pro "vyvolené" čtenáře, kteří se k nim dostanou jen s heslem.
  • Pro komunikaci se čtenáři a přáteli můžete krom komentářů využít i návštěvní knihu.
  • K hledání dalších zajímavých blogů můžete využít rubriku "moji přátelé" v menu svých přátel. Po rozkliknutí se vám zobrazí nejen seznam jejich oblíbených blogerů (jen z pise.cz), ale také výpis jejich posledních článků vč. perexu.
  • Na pise.cz můžete také sdílet některé menší soubory - limitována velikost souboru na 2 MB
  • Sice to není přímo funkce, ale líbí se mi také, že téměř na každém místě v administraci je malá nápověda nebo tipy. Pro začínajícího blogera užitečná pomůcka, pokročilé nijak neobtěžuje.


Nakonec ještě pár důležitých odkazů:

Jak takový blog na pise.cz může vypadat se klidně podívejte u mě, nebo si klikněte na kterýkoliv jiný blog z titulky.

1 komentář: