pátek 10. července 2020

Blogger.com

Otvírám novou nepravidelnou (pod)rubriku Recenze blogovacích platforem. V jejím rámci bych vám jako první představila platformu Blogger nebo jak se u nás spíš říká Blogspot. Jak víte na této platformě mám své vlastní blogy a jede na ní i náš klubový blog.

Blogger patří k nejoblíbenějším doménám nejen u nás, ale i ve světě. Jeho majitelem a provozovatelem je společnost Google, která by sama o sobě měla být zárukou kvality. A mnozí z nás se přesvědčili, že tomu tak skutečně je. Blogger je moderní a neustále se vyvíjí. Minulý měsíc dokonce proběhla velká aktualizace, s níž jsem se ještě tak docela nesžila. Naštěstí zůstala možnost stále používat původní vzhled administrace, na který jsme zvyklí. Ale pro případné nové uživatele se pokusím představit spíše tu novou verzi, která se jim bude po založení blogu primárně nabízet.


Pro založení blogu na Bloggeru je třeba se registrovat do služeb Google. Jelikož jsem se registrovala už před asi 10-ti lety, tak vám skutečně nepovím, jak se to aktuálně dělá. Ale dá se předpokládat, že vás tím provede jednoduchý průvodce, takže stačí jen číst pokyny a postupně je plnit. Registrací získáte přístup ke všem službám společnosti Google vč. Bloggeru.

Založit si zde blog není nijak složité, stačí si vybrat adresu. Pro začátek si s ní nemusíte ani moc dávat práci, protože ji můžete kdykoliv změnit na jinou pokud bude volná. Ovšem má to háček, nemáte žádnou možnost jak dát svým čtenářům na vědomí, že jste adresu změnili a oni se přes tu původní na váš blog už nedostanou. Administrace Bloggeru je přehledná a poměrně jednoduchá. Standardně se vám nabídne výpis vlastních článků, které si můžete různě filtrovat podle "stavu zpracování" (koncept, naplánováno, publikováno) i podle přiřazených štítků (o nich níže).

Vzhled administrace
(Kliknutím se vám obrázky zvětší)

Jako první si asi budete chtít udělat alespoň nějaké základní nastavení vzhledu blogu. K tomu slouží hned tři záložky v menu: Nastavení, Motiv a Rozvržení. V "Nastavení" naleznete základní nastavení blogu, ve většině případů si vystačíte s tím předvoleným. Zajímavější pro vás bude záložka "Motiv", kde si nastavíte vzhled. Pro začátek si vyberete jednu z nabízených šablon, kterou si dále upravíte dle vlastních představ. Není to složité a když si s tím vyhrajete, můžete mít blog zcela podle svých představ. Jde spíš o to, vybrat si, jakým způsobem se bude zobrazovat přehled publikovaných článků a zda budou jednotlivé části menu výrazně oddělené, nebo spojené - ovšem i to lze dále upravovat.

Záložka "Rozvržení" vám potom umožní si vybrat, kde co chcete na blogu mít. Vše se dělá pomocí "boxíků", zde nazývaných gadgety. Jednoduše kliknete na některé z "Přidat gadget" a vyberete si z nabídky, co chcete přidat. Pokud nejste s umístěním gadgetu spokojeni, můžete ho myší přetáhnout kamkoliv jinam. Na výběr máte z mnoha různých typů gadgetů.

Rozvržení blogu
Některé z gadgetů

Rubriky, tak jak jsme na ně u nás zvyklí, tu však nenajdete. Nezoufejte však! Rubriky se tu dají snadno vytvořit pomocí gadgetu "Štítky". Při jeho vložení do menu si jej prostě pojmenujete "Rubriky" a zvolíte zobrazení jako seznam. Štítkování je vůbec moje oblíbená funkce na Bloggeru, protože si můžu články přiřazovat do více rubrik, čímž se usnadňuje vyhledávání. Krom toho, pokud si v nastavení gagdetu zvolím ruční zařazování štítků, můžu si gadget "Štítky" vložit do menu opakovaně a budu mít rubriky rozčleněné např. podle zájmů.

Vytvoření rubrik pomocí štítků

Tak blog máme založený, nějak nastavený, můžeme začít psát příspěvky. K tomu slouží jednoduchý textový editor. Ten snad ani nepotřebuje nic dodávat, je podobný kterémukoliv jinému, jaký znáte. Pokud chcete nějaký příspěvek mít na blogu snadno dostupný trvale, tak k tomu využijete gadget "Vybraný příspěvek" - u nás na klubu je to článek "Jak vložit ikonku klubu do menu". Nebo máte druhou možnost: Příspěvek napsat jako "Stránku" a do menu (obvykle pod záhlaví) vložíte gadget "Stránky" - opět u nás na klubu jsou takto udělána Pravidla, Přihlášky a další... Editor pro psaní stránek je naprosto stejný, jako editor pro příspěvky.

Editor příspěvků - vpravo si můžete vybírat štítky, které k článku přiřadíte.

V administraci jsou však ještě tři záložky o nich jsem se dosud nezmínila. Ke "Statistikám" snad ani není nutné něco psát - prostě přehled návštěvnosti, nejčtenějších článků a další - velmi podrobné včetně barevných grafů. Pokud vám nestačí, tak se odtud snadno přepnete do služby Google Analytics. Pod záložkou "Komentáře" najdete překvapivě komentáře, které vám na blogu zanechali čtenáři. Zde bych jen ráda vypíchla, že za těch 8 let, co tu působím jsem se snad nesetkala se spamem. Za zajímavou považuju záložku "Výdělek". Zde si můžete nastavit zda chcete nebo nechcete mít na blogu reklamy. Mít blog bez reklam je snem mnoha blogerů. Na druhou stranu přivydělat si blogováním také nezní špatně. Je to na každém z vás. Já na svých blozích reklamy mám, výdělky nejsou nijak závratné a vyplácejí se až od 2 tisíc - což mi trvá přibližně 3 roky. Klubový blog, jak vidíte, je bez reklam, ale kdybychom si tu reklamy povolili, mohli bychom časem pořádat soutěže o různé ceny. Ovšem to je otázka budoucnosti, zatím ani nesplňujeme podmínky pro zařazení do programu.

Z mého pohledu je Blogger velmi dobrou platformou s mnoha klady. Má spoustu funkcí, které umožňují uživatelům realizovat prakticky vše, co by si na blogu přáli. Přitom však jeho ovládání je jednoduché a zvládne ho každý bez větších problémů. Ale abych jen nechválila. Jeden zápor tu přece jenom je: Blogger nemá žádnou "úvodní stránku", na které by vám nabízel blogy nebo články ke čtení. Objevit tady zajímavý blog je tudíž docela obtížné. A to platí oboustranně - ani váš blog tu bez vašeho vlastního přičinění nikdo neobjeví.

A tím jsem asi vyčerpala vše, čím bych vám Blogger představila. Vlastně ne!!! Je tu ještě něco důležitého. Blogger totiž má funkci, kterou jsem nikde jinde zatím neviděla a kterou naprosto miluju! Cokoliv totiž můžete upravovat a měnit přímo z náhledu blogu. Pokud třebas dodatečně objevíte v nějakém příspěvku chybu, nemusíte se přepínat do administrace a hledat v historii ten konkrétní článek. Nebo když chcete něco doplnit do menu. Jednoduše v náhledu kliknete na tlačítko tužky nebo úprav a můžete hned editovat, přidávat do článku štítky, případně článek přesunout z publikovaných do rozepsaných a tím ho na blogu zneviditelnit.

Náhled blogu, jak se zobrazuje autorovi - červenými kroužky jsem zvýraznila tlačítka, jimiž se přepnete přímo do editace článku nebo gadgetu.

Tak to je o Bloggeru skutečně vše, o co jsem se s vámi chtěla podělit. Pokud vám tu nějaká informace přece jen chybí, tak se klidně ptejte v komentářích.

10 komentářů:

  1. Mě nejde jedna věc, jak vymazat nežádoucí štítek ze seznamu v administraci. Pokoušela jsem se o to, ale nějak na to stále nemůžu přijít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ho chceš smazat úplně, musíš ho vymazat u všech článků, kde jsi ho použila. Pak zmizí sám. Když je těch článků hodně, tak je s tím dost práce. Naštěstí si je můžeš snadno vyfiltovat i v administraci.

      Vymazat
  2. Ještě pro uživatele původně blog. cz bych dodala, že štítky jsou vlastně úplně to samé, jako rozcestníky, které hromada z nás používala, když jim přestaly vyhovovat rubriky, protože chtěli mít pod jednou ikonou více rubrik najednou.

    OdpovědětVymazat
  3. Doplním: Se spamem jsem se SETKALA (a myslím, že i Simona, je to o návštěvnosti) - ale v počtu asi tak 10 - 15 ks za ta léta, co jsem na Blogspotu byla. A nejspíš to nebyli roboti, ale lidé. :-)

    K tomu zviditelnění ještě doplním: zde se vyplatí Facebook. Nesnáším ho - a téměř ho nepoužívám. Ale na tyhle věci byl / je daleko lepší, než titulka na Blog.cz!

    OdpovědětVymazat
  4. Pomohl mi návod na štítky (u převedených článků se mi zobrazily jako štítek rubriky, takže to šlo už snadno, díky. S tou propagací je to tedy horší, ta úvodní stránka chybí, ale je tu toho asi moc. MYslím, že propagovat má smysl až po prázdninách... holt bez FB to asi nepůjde (už jsem na něm byla, ale odešla jsem vloni).

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    chci se zeptat, jestli nevíte (v návaznosti na články ze sekce Návody a Blogger), jestli je možné v administraci blogspotu filtrovat podle data (podobně jako lze vybrat štítek). Při procházení a úpravě většího množství článku by mi přišlo vhod si vybrat třeba jen konkrétní rok nebo měsíc. Bohužel jsem na to nepřišla.
    Děkuji za pomoc
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto v administraci zřejmě možné není - respektive také jsem to nenašla. Ale je tu možnost editovat články přímo z náhledu blogu. Slouží k tomu ikonka "tužka" na konci každého článku, která tě přesměruje do editace již zveřejněného článku.
      Takže když zjistíš, že nějaký článek potřebuje úpravu, nemusíš ho pracně hledat v administraci, ale přepneš se tam jedním kliknutím.

      Pro výběr článků z určitého data si je můžeš vyfiltrovat pomocí archivu.

      Vymazat
    2. děkuji, to by bylo fajn, mohlo by to stačit, ale zřejmě u mého motivu blogu "Zobrazit rychlé úpravy" není možné, podle toho, co mi to píše v administraci, dá se s tím něco dělat? děkuji

      Vymazat
    3. Tak to jsem netušila. Teď jsem to vyzkoušela a "rychlé úpravy" podporují jen motivy: Simple, Dynamic views, Picture window, Awesome inc, Watermark, Ethereal a Travel.
      Takže asi jediná možnost bude změna motivu.

      Však každý motiv si můžeš upravit a přizpůsobit, takže ve výsledku můžeš mít blog velmi podobný tomu, co máš teď. Pokud to zatím neumíš, tak určitě tu budou další návody jak co nastavit. Jen nevím kdy a co.

      Klidně písni (i ostatní) zprávu, s čím aktuálně nejvíc bojuješ a my se pokusíme dát dohromady návod.

      Vymazat
    4. bohužel se mi to nepodařilo, ani u jiných motivů to nevidím, no to je jedno, díky

      Vymazat