středa 5. června 2024

Kniha, v níž vystupuje osoba ze skutečného světa

Květen máme za sebou. Tentokrát těch doporučených knih bylo méně. Zajímalo by mě, jestli zadání bylo těžké, nebo spíš upadá zájem. Chci věřit, že spíš to první. I pro mě bylo těžké najít knihu, kterou jsem četla a ještě tak nějak vyčnívala nad ostatními. Ale to je dobře. Mým úmyslem je střídání lehčích a těžších zadání. Tak doufám, že tentokrát bude zadání patřit k těm lehkým... Ale nejprve si pojďme shrnout minulý měsíc. Zadání bylo: Kniha s červenou obálkou.

  1. Colorado Kid (Stephen King)
  2. Dívka, která kopla do vosího hnízda (Stieg Larsson)
  3. Dívka, která si hrála s ohněm (Stieg Larsson)
  4. Dokonalá pohádka (Elisabet Benavent)
  5. Fantastická zvířata a kde je najít (J.K.Rowlingová)
  6. Můj první polibek (antologie)
  7. Vánoční koleda (Charles Dickens)
  8. Ve vedlejší roli Jiří Lír (Jiří Lír)
V soutěži Knihomol klubu zůstává pořadí nezměněné. Ale do konce roku je stále ještě daleko, takže to nevzdávejte.
  1. Hanka (65)
  2. Ann Taylor (21)
  3. Chudobka (9)
  4. Starling (8)
  5. Anawi (7)
  6. WendyW (3)
  7. Šplechťule (2)
A je tu čas vyhlásit zadání na červen:

Kniha, v níž vystupuje osoba ze skutečného světa


Myslím, že tentokrát bude opět z čeho vybírat, protože takových knih je spousta napříč téměř všemi žánry. Ta postava totiž nemusí být v hlavní roli. A ani příběh nemusí být skutečný, je spousta smyšlených příběhů v nichž se hrdinové setkávají s někým, kdo skutečně žil nebo dosud žije. Máte na výběr z množství životopisů, historických románů, dobrodružných knih, cestopisů, válečné literatury, romantiky i románů ze současnosti... A možná najdete i něco dalšího. Už se těším.

Do komentářů pište své tipy na knihy, které odpovídají zadání. Kromě krátkého popisku, čím vás kniha zaujala, také nezapomeňte připsat, která osobnost se v ní objevuje, pokud to tedy není z názvu jasné. Recenzi na blogu mít nemusíte, ale pokud ji náhodou máte, můžete připojit i odkaz, kdyby se někdo chtěl o knize dozvědět více. Čas máte opět do konce měsíce.

2 komentáře:

  1. Mám ráda životopisné knihy, čtu je celkem často. Určitě bych mohla vybrat desítky knih, ale uvedu to, co mě zaujalo v poslední době.
    Kniha Hana Benešová mě zaujala proto, že první dáma byla obdivuhodná žena, silná, která vždy stála při manželovi.
    https://anawiblog.blogspot.com/2023/12/hana-benesova.html

    OdpovědětVymazat
  2. Dracul https://tayloroviny.blogspot.com/2024/03/d-stoker-j-d-barker-dracul.html - hlavní postavou je sám autor Drákuly Bram Stoker, naprosto mě uchvátila jako prequel, kde se vlastně dozvíme, kde se Drákula vzal a hrajeme si na "skutečný příběh".

    Dívka v přestrojení https://tayloroviny.blogspot.com/2023/11/greer-macallister-divka-v-prestrojeni.html - hlavní postava je založena na skutečné první ženské detektivní zaměstnankyni Kate Warneové skutečné Pinkertonovy detektivní kanceláře a takové její postavení před a během občanské války USA je hrozně zajímavé číst.

    Skandální odhalení https://tayloroviny.blogspot.com/2023/10/michael-crichton-skandalni-odhaleni.html - Crichton zde románově zpracoval skutečný příběh sexuálního obtěžování na pracovišti, akorát změnil jména a údaje.

    Dítě zvané "To" - https://tayloroviny.blogspot.com/2023/05/dave-pelzer-dite-zvane-to.html - autobiografie, kde Dave Pelzer vypráví příšerný příběh o svém dětství plném týrání matkou.

    Čtyři klíče https://tayloroviny.blogspot.com/2022/05/michael-crichton-ctyri-klice.html - Crichton opět zpracoval skutečný příběh skutečných zločinců (opět jim změnil jména) a při té příležitosti rozebral pohled na zločinnost a kriminalistiku viktoriánské Anglie.

    Erebus - https://tayloroviny.blogspot.com/2021/10/michael-palin-erebus-pribeh-ztracene.html - osud skutečné lodi, která cestovala na jižní i severní pól, a pátrání po tom, co se stalo s ní a skutečnými námořníky a důstojníky, kteří byli na její palubě, napsal to člen Monty Pythonů a je to báječné čtení.

    OdpovědětVymazat