pondělí 1. listopadu 2021

Kluboviny 11/2021

 



Vitajte milí čitatelia,

ťažko tomu veriť, že je to už rok, čo tento klubový projekt započal. Jeden by si ani neuvedomil ako rýchlo to ubehne. 
Alebo ako by niekto mohol vyhlásiť. Á, zas sme o rok starší!
A čo vy, milí čitatelia? Ako ste sa mali vy, tento jesenný deň? Niektorí (zo slovenskej časti publika) sa pravdepodobne vybrali vzdať úctu a zaspomínať k hrobom svojich zosnulých, iní sa na to pripravujú možno až zajtra. Niekto to zas možno pojme úplne iným spôsobom.

No čo vlastne stojí za vznikom sviatku, ktorý v našich končinách voláme Sviatkom všetkých zosnulých (1.11.) a Dušičky (2.12.)?

Tieto sviatky boli Kresťanskou cirkvou stanované v 8. storočí aby sa slávila pamiatka všetkých svätých, martýrov a zosnulých. 
Niektorí sa však domnievakú, že dátum bol stanovený na základe pohanských tradícií. Ide konkrétne o keltský sviatok Samhain, počas ktorého ľudia zapaľovali ohne a obliekali sa do strašidelných kostýmov aby odohnali zlých duchov. Verili totiž, že v dobe, keď odchádzajúce leto podáva žezlo zime, je bariéra medzi svetom živých a mŕtvych najtenšia. 
Ide o zvyky, ktoré sa pravdepodobne preniesli aj do Severnej Ameriky počas migrácie z Európy, čo poskytlo predpoklad pre vznik sviatku známeho ako Halloween.

Čo z toho všetkého slávite vy, milí čitatelia? Držíte sa kresťanských tradícii alebo sa rok čo rok púšťate do vyrezávania tekvíc? 

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

Čo sa za tento mesiac udialo?

Fotoaparáty našich členov aj tento mesiac cvakali ako besné. Ako sa im podarilo zachytiť farebné spektrum tohto ročného obdobia? To zistíte v tomto článku.

Okrem toho 15.10. štartovala nová výzva pre hravých blogerov. Jej cieľom je vytvoriť báseň alebo súvislý text s dejom, do ktorého zapracujete čo najväčšie množstvo číslic. 

Tu to však inšpiratívnymi článkami nekončí. V Téme mesiaca na vás totiž čakajú nové zadania, Tma Můj dům, můj hrad. Iba doplním, že súťaž v rubrike TM aj naďalej trvá.

No ak sa z nejakého dôvodu necítite na umeleckú činnosť, ale chceli by ste si s nami pokecať, tak máte aj naďalej otvorené dvere do rubrík Ptejte se alebo Když nebloguji.

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

Z dielne našich členov

Táto časť Klubovín slúži ako priestor pre vás, keď sa s nami chcete podeliť o nejaký zaujímavý článok iného člena alebo aj váš článok. 
Ako prípklad poslúži Anawi, ktorá sa s nami v komentári k minulému článku podelila o knihy, ktoré ju nejakým spôsobom zaujali.

Čo tento mesiac zaujalo vás? Alebo si myslíte, že by mohlo zaujať ostatných čitateľov? 
Neváhajte sa s nami podeliť v komentári pod článkom.
▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

Nové posily

Naše rady tento mesiac rozšírila dvojica blogeriek, ktoré týmto aj v mene klubu srdečné vítam medzi nami. 
Prvou z nich je Hrobárova dcéra s blogom, ktorý je podľa autorkinho názoru akousi všehochuťou.  
Nemenej všestranný je aj blog MarijaKes
Vitajte medzi nami. Nech aj vás múza sprevádza.

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁



3 komentáře:

  1. Máte rádi ankety? Aktuální najdete u na mém blogu v levé části pod ikonkou https://anawiblog.blogspot.com/search/label/Aktu%C3%A1ln%C3%AD%20anketa?m=1

    OdpovědětVymazat
  2. Tento měsíc jsem se těšil, že uvidím polární záři.
    A nic.

    OdpovědětVymazat
  3. Prodávám staré knihy. Kdyby někdo měl o něco zájem: http://kerria.pise.cz/728-pruvan-v-knihovne.html

    OdpovědětVymazat