čtvrtek 15. července 2021

Blogger: Průvodce gadgety

Gadgety - jsou vlastně takové boxíky, které si můžete na rozmístit různě na blogu. Je jich mnoho druhů a každý plní jinou funkci. S některými jste se už seznámili v minulých příspěvcích - návodech k blogspotu. Dnes si je projdeme a představíme jeden po druhém.



Ad Sense

Služba Ad Sense vám umožňuje vydělávat si blogováním. S její pomocí dostanete na blog reklamy a z jejich zhlédnutí potom malou provizi. Podmínkou je, že musíte mít na blogu povolené zobrazování reklam a svůj blog musíte mít do služby Ad Sense registrován. Pak si tento gadget můžete na blog nacpat kam chcete a kolikrát chcete - čím víc, tím víc peněz (ale taky míň čtenářů, které přeplácanost reklamami odradí). Pokud do služby registrovaní nejste, tak je tento gagdet pro vás zbytečný - místo reklamy se vám na blogu bude objevovat velké prázdné místo. Protože to pro některé může být zajímavé, podíváme se na tuto službu blíže v některém z příštích článků. Já osobně tento gadget na blozích mám s tím, že je to taková moje "pojistka na důchod".

Vybraný příspěvek

Máte na blogu nějaký výjimečný článek a chcete nebo potřebujete, aby ho čtenáři měli na očích a snadno se k němu dostali? Pak můžete využít tento gadget. Na klubovém blogu máme tímto způsobem zvýrazněný článek "Jak vložit ikonku klubu do menu". Asi nejlepší využití pro něj bych viděla v případě vyhlášení nějaké soutěže či projektu. Ale hodí se i k dalším věcem. Bohužel, jeho nevýhodou je, že si jej na blog můžete přidat jen jednou.

Vyhledávání v blogu

Toto snad ani žádný komentář nepotřebuje. Standardní google-vyhledávač, omezený jen na váš blog. Nevím, nakolik ho čtenáři využívají, ale moc místa nezabírá, takže proč si ho na blog nepřidat, kdyby náhodou někdo potřeboval něco najít.

HTML/JavaScript

Dost zajímavý gadget, který umožňuje pomocí HTML kódu si na blog vložit prakticky cokoliv. Problém trošku bývá v neznalosti HTML kódu, ale na internetu jsou i různé překladače, v nejhorším si můžete příspěvek napsat a naformátovat i tady v blogu jako článek, následně se přepnout do HTML kódu, a ten potom překopírovat do gadgetu. Má však spoustu dalších využiží, proto se na něj podíváme blíže v některém z dalších článků. Opět si těchto gadgetů můžete vložit libovolný počet.

Profil

Profil máte společný pro všechny služby společnosti Google. Záleží tedy jen na vás, co v něm chcete o sobě prozradit. A hlavně, jestli to chcete sdílet i se čtenáři svého blogu - možnost k tomu máte právě prostřednictvím tohoto gadgetu.

Archiv blogu

Přehled všech příspěvků na blogu řazený chronologicky podle měsíců a let. Dobré na zaplácnutí volného místa, ale jinak celkem zbytečné, protože hledat něco v archivu je nad lidské síly. V podstatě tím jen svým čtenářům sdělujete, jak starý je váš blog

Záhlaví stránky

Záhlaví snad ani není nutné představovat, patří jaksi k dobrému zvyku ho na blozích používat a většina jej na blogu má. Zajímavostí však je, že i tento gadget si můžete přidat kolikrát chcete a kam chcete - třebas i do zápatí.

Sledující

Jeden z několika gadgetů, kterým snadno umožníte svým čtenářům sledovat a odebírat novinky na vašem blogu. A jako bonus budete mít na blogu jejich ikonky.

Obrázek

Jak název sám napovídá, gadget slouží pro vložení obrázku - jednoho. Ale opět si těch gadgetů můžete vložit kolik chcete a tím pádem máte co se obrázků týče neomezené možnosti. Samozřejmě je možné vložit obrázky i prostřednictvím jiných gadgetů, ale s tímto se pracuje nejsnáze: Prostě vložíte obrázek, zakliknete možnost zmenšit dle místa a máte ho přesně takový, jak potřebujete. Máte tu možnost vložit nadpis, popisek, i propojit obrázek s odkazem. Vhodné pro nejrůznější proklikávací ikonky...

Štítky

Tady se nebudeme zdržovat, štítkům už jsem věnovala dost prostoru v článku Rubriky (různé možnosti)

Stránky

Platí totéž, co pro štítky. Gadget byl podrobně představen v článku Stránky na blogu

Seznam odkazů

Jednoduchý nástroj pro vkládání HTML tagů - odkazů na oblíbené nebo užitečné webové stránky. Můžete si s jeho pomocí vytvořit seznam oblíbených blogů (i když na to se lépe hodí jiný gadget), někteří jej využívají k tvorbě vlastních rubrik - viz článek Rubriky (různé možnosti)

Text

Jednoduchý editor, kterým si na blog umístíte text (moto, hlášku, informaci...). Bohužel editor je skutečně velmi jednoduchý, takže o nějakém formátování si můžete nechat jen zdát. Přesto to není úplně nemožné - musíte si text převést do HTML kódu. Pokud HTM kód neumíte, můžete jako překladač využít třebas editor pro psaní článků nebo stránek: po napsání příslušného textu se stačí přepnout z režimu vytváření do "zobrazení HTML" a kód překopírovat. (Nezapomeňte se pak zase přepnout zpět do režimu vytváření).

Oblíbené příspěvky

Každý bloger píše články průměrné, dobré a nejlepší. A je škoda, když ty nejlepší zapadnou kdesi v historii a už se k nim nikdy nikdo nevrátí. Tento gadget automaticky generuje nejčtenější články na vašem blogu a zobrazuje je návštěvníkům. Ne vždy to musí být ty nejlepší články, ale rozhodně jsou to ty, které se těšily největší oblibě.

Statistika blogu

Myslím, že název je trošku zavádějící, protože se vám po přidání tohoto gadgetu zobrazí jen počet všech návštěv, podle nastavení někdy i s křivkou návštěvnosti. Já tedy raději používám externí služby (TOPlist).

Seznam blogů

Toto je ten "správný" gadget v němž se můžete pochlubit svými oblíbenými blogy, a to nejen z bloggeru. Pokud si oblíbené blogy zadáte zde, zobrazí se vám na blogu nejen odkazy, ale také nejnovější příspěvky, a to v různém rozsahu, podle vašeho nastavení. Přes tento gadget se nám tady na klubu generují přehledy vašich nejnovějších článků.

Zdroj

Gadget fungující na principu čtečky - zobrazí několik posledních příspěvků na zadané adrese. Ovšem nepodařilo se mi zatím zadat jinou adresu než z blogspotu (což ovšem nemusí nic znamenat). Nabízí se tedy využití k propojení vlastních blogů - na jednom upozorníte na články, které vyšly na tom druhém. 

Logo

Ikonka, logo... A pro mě nijak zajímavá. Nepřišla jsem na jediný důvod, proč by si to někdo chtěl dávat na blog a ani jsem to nikde na blogu neviděla. 

Odkazy odběrů

Další způsob, jak informovat čtenáře o nově publikovaných článcích. Tentokrát pro ty, kteří dávají přednost RSS čtečce.

Překladač

Velmi užitečný nástroj, pokud chcete oslovit i zahraniční čtenáře. I když je možné název gadgetu přejmenovat, doporučuji ponechat "Translate", kterému dnes už rozumí snad všichni na světě. Další, co bych k použití tohoto gadgetu chtěla říct, že je vhodné jej umístit někde nahoře (na začátek menu nebo pod záhlaví). Moc místa nezabere a není nic otravnějšího, než rolovat cizojazyčným blogem a hledat, jestli tam někde náhodou není k dispozici překladač.

Seznam

Další z gadgetů u nichž jsem nepřišla na to, k čemu by se dal na blogu využít. Neočekávejte nic víc, než to, co si představíte, když se řekne Seznam. Neumí to nic, jen zapsat si nějaké body, úkoly...  Nejdou do něj vložit žádné odkazy, abyste si ho mohli propojit třebas s nějakými články z blogu nebo odjinud z internetu. Prostě jen seznam.

Kontaktní formulář

Můžete umožnit čtenářům poslat vám e-mail, aniž byste museli zveřejňovat svou adresu. Je pak jen na vás, jestli na e-mail odpovíte e-mailem a tedy dotyčnému poskytnete své kontaktní údaje, nebo odpovíte formou článku a zůstanete dál v anonymitě. U tohoto gadgetu jsem nepřišla na to, jak přenastavit e-mailovou adresu, kde vás mohou čtenáři kontaktovat. Jen náhodou jsem zjistila, že zprávy zaslané prostřednictvím tohoto formuláře mi chodí na starý dávno nepoužívaný e-mail, který jsem zřejmě někam zadala kdysi dávno, když jsem se do služeb google registrovala.

Wikipedie

Gadget umožňuje přímo z náhledu blogu vyhledávat na Wikipedii. Zatím jsem to nikde nepoužila, ale vypadá to jako docela zajímavá vychytávka. Nevím, jak vám, ale mě se občas při čtení stává, že něčemu nerozumím a potřebuju si najít nějaké další informace.

Uvedení zdroje

Většina motivů tento gagdet zobrazuje automaticky v zápatí. Obsahuje informace o použité šabloně a jejím tvůrci. 

Nahlásit zneužití

Neslouží k tomu, abyste se dozvěděli, že někdo zneužil váš blog (např. zkopíroval váš text nebo obrázky), ale k upozornění provozovatele blogspotu, že vy svým blogem něco porušujete. Ovšem po zkušenosti s FB (mimochodem stále ještě náš klub blokuje a na veškeré žádosti o odblokování, dotazy a upomínky nereaguje), bych si to na blog dobrovolně nedala. Dá se příliš snadno zneužít - pokud mě chce někdo nechat blog zablokovat, ať si dá tu práci a najde si jiný způsob!

To jsou všechny aktuálně dostupné gadgety. Čas od času se jejich skladba mění, podle toho jak provozovatel upraví své služby. Pamatuju ještě doby, kdy tu býval i gadget "Anketa" - ten zmizel už před delší dobou. A k 1.7. letošního roku Google ukončil službu "sledování novinek e-mailem" - tím pádem zmizel i tento gadget a zároveň vaši čtenáři, kteří tuto službu měli aktivovanou už se o nově publikovaných příspěvcích nedozví.

2 komentáře:

  1. Jé, to je praktický návod. Po těch letech na Bloggeru pro mne trochu k ničemu, ale začátečníci to určitě ocení. Pamatuju si, jak jsem kdysi tápala a nevěděla, kudy kam. : )

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, já nejsem sice žádný začátečník, ale ocenila bych radu ohledně gadgetu Text.Pamatuji si, že kdysi bylo možné přepnout z HTML do normálního textu (jak je tu i na obrázku), bohužel mi to momentálně nějak zlobí a text se zobrazuje jen v HTML :(.

    OdpovědětVymazat