středa 14. dubna 2021

Blogger: Rubriky (různé možnosti)

Před časem jsem vám slíbila, že se podíváme blíže na rubriky a možnosti jejich vytvoření. V bloggeru si můžete rubriky vytvořit a uspořádat několika způsoby. Ovšem základem všech jsou Štítky, které si průběžně přiřazujete k článkům. 

1. Standardně pomocí gadgetu "štítky".

Absolutně nejjednodušší a nejméně pracné. Doporučuji všem, kteří se s blogspotem teprve seznamují. Jak přidat gadget a jak jej poté nastavit najdete ZDE. Pokud to uděláte tímto způsobem, už se nikdy o rubriky nemusíte starat. Každý nový štítek, který si zavedete, se vám automaticky při publikaci článku propíše i do menu.

Na ukázku připojuji, jak to vypadá, když zaškrtnete zobrazení jako shluk. Nevím, jak vy, ale já když někde toto vidím, tak zděšeně prchám. Takže pro pohodlí čtenářů, opravdu doporučuji volit zobrazení jako seznam.

Ovšem většině z vás pravděpodobně po čase toto základní rozdělení do rubrik nebude stačit. Dobrá zpráva je, že gadgetů štítků si můžete do menu nacpat kolik chcete. To znamená, že si můžete menu rozkouskovat podle různých témat. V tom případě však budete chtít, aby každý gadget obsahoval jen některé ze štítků. To je snadné: Každý gadget Štítků si otevřete pro úpravy, zaškrtnete "Vybrané štítky" a poté kliknete na "upravit". Tím se vám rozbalí seznam všech štítků z nichž si vyberete, které chcete mít v tomto gadgetu.



Pamatujte si však, že pokud si děláte rubriky výběrem štítků, tak pokaždé, když zavedete nový štítek, musíte si příslušný gadget upravit a doplnit. 

2. Pomocí gadgetu "seznam odkazů"

Může se stát, že vám řazení podle abecedy nebo četnosti nevyhovuje. Chcete si rubriky uspořádat podle svého... V tom případě si je můžete udělat jako seznam odkazů. I tady musíte mít ke svým příspěvkům přiřazené štítky. V rozvržení pak místo gagdetu štítky vložíte gadget "Seznam odkazů"

V okně úprav si potom zadáte název (např. Rubriky), vyberete možnost řazení: Neřadit. Pak si v náhledu svého blogu vyfiltrujete postupně články podle jednotlivých štítků a vkládáte odkaz do políčka URL. Rubriku si můžete pojmenovat jak chcete, dokonce úplně jinak, než je štítek. Jednotlivé rubriky pak upořádáte pomocí šipek.


Stejně jako u štítků si můžete těchto gadgetů vložit do menu kolik chcete (a nejen s odkazy na své štítky). A také stejně nesmíte zapomenout je doplňovat, když si zavedete nový štítek.

3. Jako stránky

O této možnosti jsem se zmiňovala v minulém příspěvku. Podobně jako když děláte rubriky pomocí seznamu odkazů, musíte si v náhledu blogu vyfiltrovat články podle štítků a vložit adresu do gadgetu "stránky".


 4. Tzv. rozcestníky

Pro články s odkazy se vžil název rozcestníky. Využívají je především lidé, kteří chtějí mít na blogu tzv. vnořené rubriky - tedy hlavní rubriky, v nich podrubriky, případně pod-podrubriky... Jejich tvorba není složitá: Prostě místo, abyste si vytvářeli seznam odkazů v příslušném gadgetu, vytvoříte si jej v článku nebo stránce. Opět takových článků (stránek) můžete mít kolik chcete, vzájemně různě propojených odkazy... A do menu pak umístíte jen malé množství odkazů na první články v jednotlivých větvích takto strukturovaných rubrik. Nepraktické je to na pozdější údržbu - doplňování nových rubrik.

Všechny uvedené způsoby lze samozřejmě libovolně kombinovat.

PS: Kliknutím na obrázky je zobrazíte v původní velikosti!

2 komentáře:

  1. Díky. Nenapadlo mne, že mohu mít několik gadgetů na štítky a tím tedy tématicky rozdělené lépe, přehledněji.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě by mě zajímalo, jak jednoduše rubriku přejmenovat

    OdpovědětVymazat