čtvrtek 1. dubna 2021

Kluboviny 04/2021

 



Deň bláznov – ktorý spadá na 1. Apríla. - sa oslavuje už niekoľko storočí. Pravda pôvod sviatku je zahalený rúškom tajomstva.

Niekto sa domnieva, že sviatok pochádza z obdobia, keď Francúzsky panovník Karol IX. prijal Gregoriánsky kalendár. Na základe neho sa oslavy nového roka presunuli z jari na 1. január. Táto informácia sa však nedostala hneď ku každému, a tak sa tí, ktorí aj naďalej oslavovali Nový rok posledný marcový týždeň, stali terčom posmeškov.

Historici si tento sviatok spájajú aj s oslavami ako Hilaria, ktorá bola v antickom Ríme známa tým, že sa ľudia prestrojili a robili si rôzne žartíky. Prípadne Indický sviatok Holi, počas ktorých sa konali karnevaly a účastníci dostali rôzne nezmyselné rozkazy, ktoré museli kreatívne vyriešiť.

Existuje aj špekulácia, že sa to spája s jarnou rovnodennosťou alebo s prvým jarným dňom na severnej pologuli, keď si Matička príroda robí srandu z ľudí práve tým nespoľahlivým a premenlivým jarným počasím.

Každý vie, že prvého apríla môže byť terčom nejakého žartíku, ako aj to, že si z niekoho môže beztrestne vystreliť . Verím tomu, že učitelia si vedia o tom svoje.

Neprekvapí ani nejaká novinárska kačica z médií.

Zaujímalo by ma ktorá verzia sa vám páči najviac? Prípadne či poznáte aj nejakú inú. Ako ste tento deň prežili vy? Aj z vás si niekto urobil žarty?

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁


Správcovský oznam

V dnešných Klubovinách sa k vám okrem mňa prihovára aj naša hlavná správkyňa, JitkaS. Týmto jej prenechávam slovo.

Nikdo nemůžeme vědět a znát všechno. I když se na blogspotu pohybuju hodně dlouho, tak občas natrefím na věci s nimiž si nedokážu poradit. Proto se obracím na vás, jestli třebas nebudete vědět, jak na to. Během minulého měsíce jsem natrefila na dva problémy.

Na jednom mém oblíbeném blogu vyskakuje reklama, která zůstává vždy nahoře a překrývá tak text blogu. Už jsme vyzkoušely všechno možné a ne a ne se jí zbavit. Jediné, co na to funguje, je kliknout na křížek v reklamě nahoře vpravo a nahlásit googlu, že tento formát reklamy vás obtěžuje. Jenže to musí udělat každý čtenář blogu. Jako autor to zablokovat neumím. Nemáte někdo nějaký nápad?




A druhý problém je s naší novou členkou. Nemůžu ji přidat do přehledů, protože obrázky na jejím blogu se načítají do náhledu příliš velké a překrývají text na našem blogu. Blog má na vlastní doméně. Už jsme tu jednou tento problém měli a zdárně vyřešili, ale nevzpomínám si u koho to bylo. Je potřeba, aby si něco přenastavila na svém blogu, tak kdybyste jí poradili...





Děkuji Jitka S.

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

Čo sa za posledný mesiac udialo?

Aj tento mesiac to v našom klube žilo. Hneď na začiatku mesiaca sme sa spoločne mohli pokochať vašimi fotoúlovkami z predošlého mesiaca, ktorým dominovali kúzelné fotografie prírody.

Ako zaujímavé čítanie, nám vzápätí poslúžil humorný popis života, Keď práve nebloguje od Ann Taylor. 
Ešte ste sa nám nepredstavili, ale chceli by ste? Dvere v tejto rubrike máte vždy otvorené. Stačí napísať príspevok a poslať ho na klubový e-mail.

To isté platí aj pre rubriku s rozhovormi - Ptejte se.

Ďalej sme sa aj tento mesiac naučili niečo nové. Konkrétne to, ako funguje blogspoťácky gadget Stránky. 

No aby sme sa stále len neučili. Máme tu niečo aj pre hravé duše blogerské. Konkrétne rubriku Hrátky, ktorá sa v pravidelných intervaloch transformuje, aby vám poskytla nové výzvy.
Aktuálnym zadaním je napísať príbeh bez použitia jediného slova. Názorné ukážky môžete vidieť aj v tomto článku. Samozrejme predošlá výzva "Slovní kopaná" je aj naďalej aktívna.

No Anawi si pre tých z nás, ktorí majú radšej zadania s témou, pripravila Témy mesiaca. Tentokrát môžete tvoriť na témy "Blogovanie" a "Rok 2100".  

V prípade, že vás zaujímalo kto sa snaží postarať o vašu zábavu, tak aj na to vám JitkaS. odpovedala novým prírastkom v hornom menu, Správci a rubriky. (Čo je podotýkam aj exemplárnou ukážkou, ako funguje vyššie zmienený doplnok "Stránky")

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

Nové posily 

Tento mesiac naše rady rozšírilo šesť bloggerov a pribudol aj jeden nový blog člena. Konkrétne sú to:

Simi  z Austrálskeho blogu


Ďalčšia je MariaKes, ktorá sa k nám pridala s trojicou svojich blogov. Jeden je o cestovaní, ďalší o knihách a posledný s grafickou tvorbou.

Ari a jej denníkový blog študenta umení.

S denníkovým blogom sa k nám prihlásila aj Chriss De

Ďaľšou novou členkou je majiteľka blogu, ktorý by mohol byť učebnicovým príkladom kategórie Všehochuť. Jej prezývka je Bevíčková

Aj JitkaS. k nám prihlásila ďalší zo svojich blogov.

Všetkých nových členov samozrejmesrdečne vítame v klube a prajeme im veľa tvorivej múzy.

▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁

4 komentáře:

  1. Zajímavý (a též nejednoznačný) je původ úsloví "novinářská kachna" - blíže viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Novin%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_kachna

    OdpovědětVymazat
  2. Tieto kluboviny sú naozaj zaujímavé. Je tu veľa dobrých noviniek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snažíme sa zozbierať nejaké zaujímavosti, ako aj zosumarizovať dianie v klube. Alebo aj v rámci členskej komunity, s čím aj členovia môžu pomôcť posielaním svojich tipov na zaujímavé články ďalších členov. :-)

      Vymazat