sobota 13. března 2021

Blogger: Stránky na blogu

Povšimla jsem si, že velká většina z Vás na svých blozích nepoužívá stránky. Teď nemyslím stránkování článků, ale gadget stránky.

Někteří pro něj pravděpodobně nemáte využití, ale možná se také najde pár z vás, kteří netuší k čemu slouží a jak ho vlastně na blogu využít. Já ho využívám především k publikaci článků, které chci mít na blogu stále a snadno dohledatelné. Nejčastěji se umísťuje hned pod záhlaví, ale nic nebrání tomu, dát si jej i do některého bočního menu, nebo dokonce do zápatí. Teď vás možná napadne, že je to zbytečnost, když už máme gadget "Vybraný příspěvek". Jenže jako vybraný příspěvek můžete zvolit jen jeden článek. Kdežto stránek si v blogu můžete udělat kolik chcete. Drobnou nevýhodou je, že se vám příspěvek, publikovaný jako stránka, nezobrazí ve výpise článků. Pokud tedy něco publikujete jako stránku, musíte spoléhat na všímavost čtenářů, nebo na něj upozornit v normálním článku. I na našem klubovém blogu máme několik příspěvků, publikovaných jako stránky:

Jak tedy na to:

V administraci si kliknete na nabídku "stránky". Tím otevřete editor, který je úplně stejný, jako když píšete normální příspěvek. Napíšete tedy článek (nebo i více) a publikujete. Zatím ho na blogu nemáte vidět.

Nyní musíte do "rozvržení". Na zvoleném místě kliknete na "přidat gadget" a ze seznamu vyberete "stránky".

Otevře se vám okno pro úpravu a nastavení gadgetu. Standardně je připravena záložka "Domů", její popis si můžete upravit. Také ji můžete úplně vypnout, ale to nedoporučuji, protože ne každý ví, že se zpět na blog dá vrátit i kliknutím na záhlaví. Nyní si můžete ze seznamu vytvořených stránek vybrat ty, které chcete zveřejnit. Dále si můžete uspořádat pořadí záložek. Dáte uložit a je hotovo.

K čemu to využít?

Já to využívám především k vytváření různých přehledů. Na panenkovském blogu mám tímto způsobem vytvořeny přehledy své sbírky dle různých kritérií. Na Sbírce knih pak zase přehledy mých knih a publikovaných článků dle abecedy a dle autorů. Na Toulavém blogu mám ve stránce vloženou interaktivní mapku výletů... Netuším, jestli tam nakukují mí čtenáři, ale pro mě je to praktické, když něco sama na svém blogu potřebuji rychle najít. Pokud ještě někdo využíváte rozcestníky ze starého blogu, tak si je tam můžete překopírovat - budou se vám lépe spravovat. Nabízí se také možnost využít stránku k představení sebe sama. A pravděpodobně najdete i další využití.

Ještě novinka:

Při nedávné aktualizaci Bloggeru byla přidána do tohoto gadgetu novinka: možnost "Vložit externí odkaz". Touto funkcí získává gadget zcela nový rozměr, protože ho můžete propojit s jakoukoliv jinou webovou stránkou - stačí jen vložit adresu. Můžete si tak blog propojit se svými oblíbenými stránkami, vložit odkazy na své profily na jiných webech či sociálních sítích, odkázat na své další projekty (další blogy/weby, galerii, e-shop...). Také pomocí této funkce můžete udělat některé rubriky, stačí na blogu vybrat články s určitým štítkem a pak zkopírovat adresu vyhledávání.

10 komentářů:

  1. Díky za článek, já osobně stránky používám hlavně kvůli přehlednosti, odkoukala jsem to z jiných blogu

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, toto je šikovná funkce. Hezký popsáno.

    OdpovědětVymazat
  3. Stránky jsou pro mne velmi důležité, protože v blogspotu jdou články jeden za druhým a pak se v nich rychle orientovt je těžké. Proto jsem si vytvořila pomocí stránek seznamy pro rychlou orientaci. Některí mají místo rubrik (štítků) jen stránky a to je super. Jen u několikaletého aktivního blogu to chce si v počátku dobře máknout.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím, kde se mohu obrátit na podporu blogspot? Chci si stěžovat, že mi pořád mizí obrázky z článků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem hledala a našla jen toto:
      https://about.google/contact-google/

      Vymazat
  5. Také jsem dlouho nevyužívala, nakonec jsem zistila, že to není úplně špatná vychytávka.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za vysvětlení, konečně vím, jak tato funkce pořádně funguje :)

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěl bych se zeptat, jak dostat do toho seznamu stránek pod záhlavím více položek. Ukáže mi to jen pět a zbytek se skrývá pod tlačítkem Další. To je nepraktické. Dal bych to klidně do více řádků, ale zatím se mi nic takového nepovedlo nastavit. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, nemáš v profilu odkaz na blog, tak se nemůžu podívat. U mě všechno v pořádku i tady na klubu je více položek bez problémů.
      Napadá mě jedině, že tebou zvolená šablona pro blog to má přednastavené tímto způsobem. Bohužel některé šablony nepodporují všechny dostupné funkce. V takovém případě jedině změnit šablonu. To ovšem znamená také znovu nastavit celý vzhled.

      Vymazat
    2. Tady je odkaz na ten blog: https://v-parizi-poprve.blogspot.com/

      Migroval jsem z Blog.cz, takže to pořád ještě dodělávám, jak známo, největším problémem jsou obrázky, všechno dodat ručně a na správná místa, navíc ty obrázky jsou přejmenované, hrůza.

      Vymazat