pondělí 27. července 2020

Obrázky z blog.cz po 16.8.

Aktualizace 29.7.2020

Od mé poslední návštěvy blog.cz včera proběhla aktualizace článku "Jak si mohu zálohovat blog" v níž byly doplněny pokyny pro zálohu galerie.cz. Znamená to, že o obrázky přijdete, protože záloha blogu obsahuje pouze odkazy na galerii. Bohužel se už nedozvíme, jak stažený soubor s obrázky nahrát jinam, ani jestli je vůbec možné ho nějak propojit s blogem.

Aktualizace 28.7.2020 - viz níže:

Je mi líto, že už zase otravuju, ale cítím povinnost se s vámi podělit o nejnovější informaci, která se ke mě dostala: Totiž, co se stane s obrázky po vypnutí blog.cz. Nechci vyvolávat paniku, ale nevypadá to vůbec dobře.



Informaci z titulní strany blog.cz jsem vyhodnotila tak, že pokud si blog přestěhujete do 16.8. tak by se měly obrázky zachovat. Co jsem si povšimla, tak všichni je na svých nových působištích máte.


Jenže naší člence Chudobce to nedalo a pro svůj vlastní klid vznesla dotaz na podporu blog.cz. A hádejte, co jí přišlo v odpovědi!


Přiznám se, že z toho moc moudrá nejsem, schválně jsem si vyjela adresy několika obrázků na mém starém blogu a všechny vypadají podobně:



 Ale podle všeho to vypadá, že se Vám po vypnutí blog.cz a hlavně galerie.cz obrázky z blogů ztratí.

Co s tím? Nemám tušení. Na blog.cz už mnoho let chodím jen jako čtenář. Galerii tedy nevyužívám vůbec.  Jak ji zazálohovat netuším a už vůbec ne, jak ty obrázky po nahrání na jiné úložiště propojit s novým blogem.

Mrzí mě, že vám nepřináším nic pozitivního a přála bych si, abych to celé jen špatně pochopila. Ale pokud je to pravda, tak ještě je trochu času s tím něco udělat. Máte moc krásné blogy a bylo by jich škoda.

Aktualizace 28.7.2020 - Planý poplach?
Další z mých blogových přátel mi přeposlala e-mail, který obdržela po dotazu na podporu ohledně obrázků a jejich přenosu.


Podle toho se zdá, že můžete být v klidu. Nechápu, proč jednou je odpověď taková a podruhé jiná. Asi záleží na tom, jakým způsobem je formulován dotaz.

Pokud jsem vás včera vyděsila, tak se omlouvám. Nejsem zas takový znalec, abych byla schopná odvodit, co je možné a co není. Na druhou stranu: U blog.cz si člověk nemůže být ničím jisný.

21 komentářů:

  1. Mně je to fuk. Já začal znovu z čisté vody. A obrázky, které jsem po dobu jedenácti let ukládal do galerie, mám ve své vlastním archivu (ten si tvořím průběžně).
    Člověk se má dívat vpřed. Mimochodem, na staré články stejně nikdo nechodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Bloggeru je zdroj návštěvnosti hlavně z vyheldávání, protože Google upednostnuje svoje weby. Takže naopak doporučují, co nejvíce článků, aby byla co největší šance vyheldávání a taky si ty staré články lidi čtou více.

      Vymazat
  2. Já teď přesouvám blogy na wordpress.com, a obrázky mají odkaz například "https://i0.wp.com/nd06.jxs.cz/467/225/blabla.png", takže doufám, že to znamená, že se tím automaticky uložily už i na úložišti wordpressu a po smazání blog.cz se nesmažou. Ty stovky obrázků fakt zálohovat nemám kapacitu, do galerie se nepřihlásím na některých starších blozích, protože mi blbne přihlašování (díky bohu/blogu za možnost zálohovat i bez přihlášení) a ručně hledat v jakém článku je obrázek a v jakém ne, no uff...
    -M

    OdpovědětVymazat
  3. Moje komunikace s blog.cz
    Já:
    Přenos blogu
    Znamená to tedy, že až přestane fungovat blog.cz tak obrázky zmizí i z přeneseného blogu? Stahovala jsem podle vašeho návodu.
    Odpověď:
    Re: Přenos blogu
    Dobrý den,
    bohužel je to tak. Obrázky je třeba si zálohovat zvlášť přes web
    Galerie.cz, kam se přihlásíte se stejnými přihlašovacími údaji, jaké
    používáte pro blog.

    Záloha obrázků zje snadná. Otevřete si : galerie.cz Přihlášení do ní je totožné jako na váš blog a stažení všech obrázků naráz je dílem několika minut. Do článků se je ale musíte přehrát ručně a to je pak masakr....

    OdpovědětVymazat
  4. Ale není přece ta informace pořád stejná? V srpnu už nebude přístupné nic, udělejte si zálohu tady přes ten postup, dle aktualizace: A pokud vám to tak nejde, místo přes zálohu blogu můžete obrázky stáhnout v galerii do zipu.
    Což mi přijde logický, zní to, jako že pak hodlají všechno odpojit, protože už to nebudou nejen udržovat, ale ani za to platit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A k tomu jenom ještě - v takovém případě samozřejmě se nemůžou obrázky ukazovat ani jinde, když zůstanou pořád uložené na nováckém blogcézetském serveru, který vypnou.

      Vymazat
  5. Zdravím. Nechám se překvapit (naštěstí u mne, možná na rozdíl od některých kolegů, by ztráta galerie nebyla nějaká nenahraditelná)

    Zkoušel jsem (amatérsky) některé obrázky v textu rozkliknout (položka "kopirovat adresu obrázku") a vyšlo mi třeba tohle:
    https://1.bp.blogspot.com/-jeRXCDMQ0ho/Xxs0V38wsUI/AAAAAAAAACw/hBBdbadt3i4D8j80jwc1ubG3D_cltIdbgCLcBGAsYHQ/s320/1696636565-unfaaa5-2sac.jpg

    Mohu z toho soudit, že obrázky v textu jsou již fyzicky a virtuálně uloženy na blogspotu?
    Jinak nechám se vskutku překvapit, 16.8. budu na dovolené a mimo net.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to zkoušela a píše mi to podobný odkaz. Ale zkusils to pak vložit do vyhledávače? Mě to nejde.

      Ano, jsou blogy u nichž ztráta obrázků není tak zásadní. I když chápu, že jejich majitele to mrzí. Ale pak jsou blogy, které bez obrázků úplně ztrácejí smysl. A obávám se, že těch druhých je většina.

      Vymazat
  6. Zjistil jsem, že hypertextové odkazy na jiná místa v blog.cz zůstaly původní a tedy budou v budoucnu odkazovat na neexistující stránky.
    Vyhledat je a přepisovat, to bude práce... neexistuje na tohle nějaký tip?

    OdpovědětVymazat
  7. Když jsem si přetahovala v únoru z blog.cz články na blogspot, stáhla jsem si asi na podesáté úspěšně celou galerii a měla průběžně v plánu fotky nahrazovat. Nečekala jsem, že to bude mít takový rychlý konec a tak už dva týdny nahrávám do každého článku obrázky ručně. Na staré články mi stále chodí lidé a z úcty k nim si nemůžu a ani nechci si dovolit spoléhat se na to, že to po konci galerie "možná" bude fungovat. Je to masakr, stovky článků, tisíce obrázků, ale už mi chybí jen dva roky. Ty nejhorší :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, jsem teď hodně ráda, že jsem prchla už před lety.

      Vymazat
  8. Já bych to neriskovala a obrázky raději vycucla i z galerie. Když to padne a nebudou obrázky, tak to člověk prehraje ručně. Pokud obrázky ztratí, tak zbudou jen oči pro pláč.

    OdpovědětVymazat
  9. Tady Ajták, co Blog.cz a přesunu rozumí.
    První se ptala jestli původní odkaz na obrázek bude fungovat - nebude, protože web, kde je se smaže.
    Druhá se ptala jestli se přesunou se zálohou - přesunou ale jen do chvíle než se Blog.cz smaže. Mě se na Blogger přesunuli s původním odkazem, které přestanou fungovat, takže já vím, že se to nepřesune...
    Návod na archivování obrázků je na Galerie.cz, jen to tam dát potom ručně. Právě někomu tvořím aplikaci, co najde obrázky z Galerie.cz aby je přesunul. http://lladdakgallery.wz.cz/hledac-obrazku-Galerie.cz.php Ale Vám by se spíše hodil návod jak přesunout komentáře http://magicmax.blog.cz/2007/jak-zalohovat-komentare Já nestihnu udělat něco, co by za 16 dní vytvořilo aplikaci pro nahrání obrázků - to bych nezvládl. Radím kontaktovat Blogger aby vytvořili funkci, která automaticky obrázky z Blog.cz přesune do svého archivu. Já bych to vytvořit nejspíše ani nemohl, protože přístup k archivu má jen Blogger nebo jeho uživatel.

    OdpovědětVymazat
  10. Blogger má armádu kóderů, kteří to zvládli udělat za pár dní... Já tak dobrý minimálně zatím nejsem.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je docela masakr...na starší články s recepty lidi chodí hodně přes vyhledávání, takže to bude bez obrázků, to je blbý, článků je 670. Fotky mám sice uložené u sebe, ale ručně je dokopírovat, na to nemám.

    OdpovědětVymazat
  12. Momentálně je hodně obrázků pryč, něco ale zůstalo - proč, nevím. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  13. Co se děje kolem transferu blogu, mě naplňuje úžasem. Napřed většina obrázků zmizela (ale ne všechny, část se z neznámých důvodů uchovala). Poté se obrázky pokorně vrátily na svá místa. Nemám zase tolik času, abych si vytvářel hypotézy, co se vlastně přesně děje a jak se bude situace vyvíjet dál. Prostě si počkám.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak teď už obrázky převedené z blog.cz na blogger.com skoro všechny zmizely...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potvrzuju :( I přenesený Fotografia klub momentálně přišel o téměř všechny obrázky... Netuším, jestli to třeba není jen chyba Bloggeru, ale jestli ne, tak mě to tedy hodně mrzí...

      Vymazat
    2. Spíš došlo k definitivnímu vypnutí galerie.cz.
      Chci dát dohromady návod, jak obrázky obnovit, ale nestíhám. Teď před svátky je toho hodně jak v práci, tak doma. Nečekejte nic světoborného - je potřeba to všechno udělat ručně. Ale tím mým systémem je možné pracovat poměrně rychle - dá se zvládnout opravit cca 50 článků za hodinu bez ohledu na množství obrázků v nich.

      Vymazat