sobota 31. prosince 2022

PF 2023

Rok 2022 se blíží ke svému konci. Byl to rok náročný. Když se podívám do přehledu událostí, mám pocit, že tentokrát ty špatné nad těmi dobrými převažovaly. Na začátku roku ještě dozníval covid. Po několika měsících od voleb se konečně vlády ujala zvolená pětikoalice. Vzhledem k rozložení hlasů ve volbách je to minimálně pro cca národa zklamání, ale spíše pro více lidí, protože ani ti, kteří volili jednu z koaličních stran, nedostali to, co skutečně chtěli, ale zase jen nějaký kompromis.

Koncem února začala válka na Ukrajině. Válka je vždycky zlá pro všechny zúčastněné, a to bez ohledu na to, kdo v ní je v právu, nebo komu tzv. "fandíme". Tato válka se dotýká nás všech, protože způsobila růst cen energií. A na energiích závisí veškeré produkce, takže mohutné zdražování postihlo všechno a všechny. V září míra inflace dosáhla rekordních 17,5 %.

A aby toho nebylo málo, postihl naši zemi také nejrozsáhlejší požár v novodobých dějinách - ano ten v Českosaském Švýcarsku. Oheň zasáhl přibližně 16 tisíc ha, čímž mnohonásobně předčil náš do té doby největší lesní požár Bzenecké Doubravy z roku 2012 ("pouhých" 200 ha). A jeho likvidace trvala dlouhých 27 dní.

Nechci být jen negativní, ale těch dobrých událostí bylo jen málo a co do významu příliš nestojí za řeč. To potvrzuje v naší zemi nejvýznamnější z nich : úspěch našich sportovkyň Ester Ledecké (zlato) a Martiny Sáblíkové (bronz) na olympiádě v Pekingu. Nic dalšího jsem u nás ani ve světě nezaregistrovala: žádný převratný vynález, žádný objev léku či něčeho užitečného...


Přejme si tedy, aby ten příští rok 2023 byl lepší než ten uplynulý. Už nyní víme něco málo z toho, co nás čeká: budeme mít nového prezidenta, princ Charles bude korunován britským králem a sluneční soustavu navštíví kometa, kterou bude možné spatřit pouhým okem. A já se též těším na odtajnění druhé části projektu "Česko 2023", který připravil Český rozhlas ke svému stému výročí.

Tak hodně štěstí vám všem!

Autorkou přáníčka je naše členka MarijaKes

4 komentáře:

  1. Přeju blogerům co nejlepší vstup do letošního roku a vydařený finiš, at se za rok zase ve zdraví sejdeme. Na piše cz nemohu komentovat, nezobrazuje se mi ten kod, který je nutné opsat před odesláním komentáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsaný článek. Bez nějakých velkých emocí, soudů a konfliktů.

    OdpovědětVymazat
  3. Domena s příponou . biz je pro mne také začarovaná, ještě víc než na piše a nebo mém webnode. :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Bodaj by to bol skvelý rok pre všetkých 🥳

    OdpovědětVymazat