sobota 9. ledna 2021

Když nebloguji: Tlustjoch

Zdravím vás v roce 2021! Tentokrát se nám se svým neblogerským rozjímáním představí Tlustjoch, který pro vás připravil i křížovku.


 
Když opustím svět virtuální reality, věnuji se věcem reálným, připomínaje si filosofickou poučku

„Existovat znamená být v pohybu“.

Čas od času si střihnu „kavárenského povaleče“, ráno vyrazím se svým Canonem do uliček pražských, pofotím, prošmejdím antikvariáty a pak se v kavárně kochám svými úlovky.

/ Vsuvka: Fotografování mne naučilo i k postoji k životním situacím: udělej úkrok vpřed, vzad, stranou – a ejhle –najednou to v hledáčku vypadá jinak /

Mám rád staré festovní věci, v průběhu let jsem změnil skladbu své knihovny,



slovníky, kuchařky a další osvětová literatura starší jak já postupně vytlačily beletrii (ta byla roznesena do knihobudek).

Sbírám pohlednice Prahy, Vídně, reklamu a kýčovitá přáníčka, kochám se rukopisem pisatelů (škoda, že se už nevyučuje krasopis), přenášeje se v duchu do doby První republiky či C.K. Rakouska-Uherska (viz heslo stařičký mocnář).

Dalším žroutem času je úprava fotek, přešel jsem v červnu na IMac, tak se zaučuji na novém software. Z některých svých výcvaků si nechávám udělat papírové fotografie, které používám jako pohlednice v rámci snail mail (šnečí počta).

Taktéž (při dešti či při hustém sněžení) vytvářím křížovky (jednu posílám v příloze) a taky slovní rébusy. Tříbí to mozek.

A pak tím vším pochlubím na blogu.

P.S. Bojuji za znovuzavedení přechodníků do češtiny.
 
Křížovka. Obrázek nutno rozkliknout pro zvětšení, nebo TADY najdete originální excelovskou verzi ke stažení, kam můžete hned vepisovat.
 
Pokud byste se i vy chtěli podělit o vaše radosti a zájmy, posílejte příspěvky na klub.blogeru@gmail.com. Budu se těšit :)

22 komentářů:

  1. No jo! Ale teď máme se životem kavárenských povalečů utrum! Takže co děláš místo toho? ;-) Miluju knížky se starými vazbami, tady ve Svitavách v antikvariátu měli úžasné, ale taky řádně drahé. Stála jsem tam opřed nima a slintala jak Pavlovův pes...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakoupil jsem si zásobu kávových zrn, meleme to doma a máme s milostivou kavárnu home office.

      Vymazat
    2. Co je doma, to s ppocita

      Vymazat
  2. Tak na to Tvé pojetí "kavárenského povaleče" jsem natrefila v komentáři u Blondýny a úplně mě nadchlo :-)

    A před těmi křížovkami v excelu smekám.

    Ta vsuvka ohledně fotografování - moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Dej menežerovi excel - grafem se ti odmění".😌

      Vymazat
  3. Dle fotografie vypadá tvá sbírka opravdu zajímavě, také bych ráda někdy zašla do antikvariátu, bohužel v okolí žádné nemám. Miluji vůni starých knih. Snad se brzy otevřou kavárny a budeme se moci vrátit ke kavárenskému povalečství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď brouzdám po antikvariatech on line - www.muj-antikvariat.cz

      Vymazat
  4. Na hádanky, rébusy a křížovky mě zrovna neužije, ale Tlusťjochova nádherná čeština a brilantní smysl pro humor mě vždycky nadchnou! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Funkce kavárenský povaleč je dle mého názoru velmi náročná. Na to jsem velmi líný člověk. Jinak sbírka starých knih a pohlednic je vzhledem k obsahu blogu jasná. A vytváření křížovek obdivuji, já je ani nevyluštím, natož, abych si všimla, že v češtině už nejsou přechodníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přechodníky nevymizely úplně - běžně se všeak používají již pouze ustrnulé přechodníky (např. vyjma, vkleče, nehledě, soudě...) a přítomné (současné) zpřídavnělé přechodníky (např. sedící, ležící...).

      Vymazat
  6. S kavárnami máš teď tak trochu utrum. Ale to tě asi nezastaví. Nesbíráš i fotky poklopů kanálů? Líbí se mi ta křížovka. Až budu na noťasu, zkusím ji vyluštit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poklopy (kanálové obzvláště) si vskutku fotím. Tu a tam mi někdo i fotku nějakého zajímavého kanálu pošle.

      Vymazat
  7. Mě jsou blízké ty antikvariáty. Jeden jsem objevila při návštěvě Benátek a něco tak úžasného jsem už pak nikdy neviděla. Knížky v několika místnostech, kam se podíváš, bez ladu a skladu - taková hrabárna. Jen doufám, že neskončí pod vodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný je např. antikvariát v Liberci.
      Užitečný odkaz: https://muj-antikvariat.cz/

      Vymazat
  8. Pekné predstavenie :-) Pohľadnice zbieram tiež :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tlusťjochu, jakou máš nachystanou odměnu pro nejpomalejší článek šnečí pošty? Ptám se pro kamarádku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V roce Brambory by to mohl být pytlík erteplí z české kotliny.

      Vymazat
  10. Jsem ráda,že jsou i další jedinci se zaujetím pro "staré zlaté časy".

    OdpovědětVymazat
  11. Tedy, to je plejáda závanů minulosti, ta tvoje knihovna. Taky miluji přechodníky, ale používala jsem je jaksi špatně. Usměrnil mě až Čerf, i ten je má velmi v lásce.
    Je hezké tě poznat také trošku mimo blog.

    OdpovědětVymazat
  12. To já jsem ještě pořád příliš mladý na kuchařky a osvětu, pořád ještě věřím v lásku! :)

    OdpovědětVymazat