neděle 14. února 2021

Blogger: Nastavení vzhledu blogu

Pokračujeme s návody pro blogspot. Mnozí jste se sice už základy prokousali nějak sami, ale přesto bych ráda v seriálu pokračovala, protože stále dostávám dotazy od přátel, jak to či ono nastavit, nebo změnit. A v takovém případě není nic jednoduššího, než je odkázat na již existující postup a zároveň tím i trošku zpropagovat náš klub. A krom toho i zběhlejší uživatelé mohou objevit něco, co jim dosud unikalo, nebo se v komentářích podělit o zkušenost, která zase unikla mě.

Všechny obrázky si otevřete v původní velikosti, když na ně kliknete!

Takže: minule jsme si založili blog. Nyní se seznámíme s nastavením vzhledu. K tomu slouží hned dvě položky v menu: Motiv a Rozvržení.


Motivem si nastavíte celkový vzhled blogu: pozadí, barvy, písmo, členění stránky... V rozvržení si pak konkrétní věci umístíte na zvolená místa. Vždycky je potřeba si nejdříve nastavit a upravit motiv. Kdybyste začínali rozvržením, tak si to pak změnami motivu můžete zase rozhodit. 

Nějaký motiv jste si už museli zvolit při zakládání blogu. Nyní si jej můžete v klidu prohlédnout, přizpůsobit, nebo dokonce úplně změnit. Nejprve si vyberte z nabízených šablon tu, která vám líbí. Nehleďte na obrázek a barvičky, ale spíš se zaměřte na uspořádání menu, článků, okraje, rámečky... I když si vzhled můžete přizpůsobit, tak každá šablona funguje trošku jinak a umožňuje jiné nastavení. U některých šablon jsou také některé funkce vypnuté. Já na svých blozích vč. Klubu používám šablony z kategorie Simple - vyhovuje mi její jednoduché provádění změn i možnost využití snad všech funkcí, které blogger nabízí.

Jakmile si vyberete šablonu, můžete ji začít upravovat - do úprav se přepnete tlačítkem Přizpůsobit. Určitě je super, že prakticky hned vidíte, jak váš blog bude vypadat.

Ideální je projíždět nabídku odshora. Začneme tedy pozadím. Obrázek změníte kliknutím na obrázek - v případě, že máte šablonu bez obrázku, tak kliknutím na tu barevnou plošku. Dostanete se do nabídky obrázků, z nichž si můžete některý vybrat, nebo si tady můžete nahrát obrázek vlastní. Nezapomeňte uložit! Hned pod obrázkem si můžete nastavit barevné schéma - tedy hlavní barvu blogu, která bude ladit s vaším pozadím. Detaily pak můžete upravit v "Pokročilé" nastavení - k tomu se dostaneme.



Úprava šířek je poměrně jednoduchá záležitost, myslím, že není potřeba se o tom nějak rozepisovat, prostě jen posunujete na pravítku a vedle v okně sledujete výsledek. Dalším bodem je "Rozvržení" - neplést si s rozvržením v hlavním menu. Tady si můžete vybrat, jak chcete mít blog uspořádaný: jaké chcete mít menu a kde a také zápatí. Celkem snadné, stačí se rozhodnout a kliknout.


Nejsložitější je poslední záložka - Pokročilé. Zde si můžete provést další úpravy vybrané šablony, jako je změny fontů, jejich velikosti a barev... A spoustu dalších věcí. Přiznám se, že po nedávné aktualizaci bloggeru, kdy došlo k mnoha změnám, jsem se s touto částí ještě tak moc neseznámila.

Hlavně nezapomeňte vše uložit (případně průběžně ukládat)
kliknutím na ikonku diskety v pravém dolním rohu monitoru!

Povšimla jsem si, že u některých motivů chybí možnost upravit šířky a rozvržení menu a zápatí. Naopak je tu navíc nabídka Gadgety, která je dle mého zbytečná, protože tyto úpravy můžete udělat i jinde. Mám prohlédnuté asi 3 šablony, takže se může stát, že natrefíte i na další rozdíly.

Vraťte se na hlavní stranu administrace a projdeme si v krátkosti nabídku Rozvržení. Po kliknutí na ni se vám zobrazí náhled uspořádání vašeho blogu. Tady můžete měnit umístění jednotlivých boxíků, kterým se tu říká gadgety. Každý tam budete mít něco jiného a jinak uspořádané, podle toho, jaký motiv jste si zvolili. Při změně hlavního motivu nebo uspořádání se vám to přeskupí, někdy možná i promaže. Takže hlavní motiv měňte jen v nejnutnějších případech.

Jednoduchým přetažením myší je můžete přesunout na jiné místo jak v rámci té konkrétní části menu, tak i úplně jinam (z pravého menu do levého a naopak, do zápatí... ). Pro odstranění jakéhokoliv gadgetu musíte kliknout na tlačítko upravit, v některých motivech je ikonka tužky, v některých je text. V nově otevřeném okně kliknete na odebrat.

Pro přidání gadgetu kliknete na modrý nápis  + přidat gadget v místě, kde chcete boxík přidat. Když se spletete, nebo s umístěním nejste spokojeni, tak ho pak přetáhnete, kam budete chtít. Na výběr je poměrně velké množství gadgetů, které si představíme v nějakém samostatném článku. Pro vás je důležité, abyste tam měli hlavně gadget štítky - tím se totiž vytváří rubriky. Pravděpodobně ho tam někde mít budete, ale kdyby ne, tak si jej přidejte. Automaticky se vám umístí nahoře vybrané části. Přetáhněte si jej na místo, kde jej chcete skutečně mít.



Nyní jej otevřete pro úpravy a zkontrolujte, jak jej máte nastavený. V políčku nadpis máte předepsané "Štítky", ale můžete si jej pojmenovat jak budete chtít - ideální je Rubriky nebo nějak tak podobně. Zkontrolujte si, že máte zatržené  "zobrazit všechny štítky" a "zobrazení jako seznam" (shluk je fakt dost nepřehledný). Řazení abecedně nebo podle četnosti je ryze na vás a když si zatrhnete políčko "zobrazit počet příspěvků" tak vaši čtenáři uvidí, kolik je ve které rubrice příspěvků.

Hlavně opět nezapomeňte vše uložit (případně průběžně ukládat)
kliknutím na ikonku diskety v pravém dolním rohu moniroru!

To by vám pro začátek mělo stačit. Nyní, kdykoliv budete psát článek a přiřadíte mu štítky, automaticky se vám zařadí do příslušných rubrik - ano, jednomu článku můžete přiřadit libovolné množství štítků, což dává mnoho možností třídění. Někdy příště se na rubriky a štítky podíváme podrobněji: chci vám ukázat i další možnosti tvorby rubrik.

11 komentářů:

  1. Tohle je fajn návod. :)
    Sama používám html tagy do menu a vkladam do toho stitky nebo stránky podle toho co chci docilit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky jedna z možností. Jak slibuji na konci článku, na rubriky se podíváme podrobněji v některém z příštích návodů. Sem jsem dala jen ten nejzákladnějši a nejjednodušší (pro případné začátečníky).

      Vymazat
  2. Dobrý den, nevím zda již nebylo či nebude odpovězeno.
    1. Uvažuji, že pozměním vzhled blogu. Nedojde k přeformátování a ztrátě vzhledu, pokud zkusím změnit motiv? Dá se s tím nějak nanečisto hrát a zkoušet?
    2. Jak se dají vložit ty odkazové ikonky na konci článku?
    P.S. že nefunguje gadget Kontakt, jsem už oželel, a že mi zmizely obrázky ze starších článků, budu muset opravovat. (Nevím proč, podporu google jsem taky nenašel. Máte zkušenosti se ztrátou obrázků ze starších článků?: NEJEDNÁ SE o přesun z blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. pokud změníš motiv (tedy šablonu blogu) tak dojde k úplné ztrátě původního vzhledu. Před změnou je možné původní vzhled zazálohovat, ale nezkoušela jsem zatím, jak funguje obnovení. Osobně bych spíš vycházela z původního vzhledu a upravovala si jej. Téměř každý motiv lze upravit do takové podoby, že ve výsledku je téměř jedno, z jakého jsi vycházel. Problém je jen v tom, že některé motivy jsou o nějaké funkce chudší (co vím, tak neumožňují třebas rychlé úpravy přímo z náhledu blogu). Navíc v případě úprav hned vidíš, výsledek, ale dokud ho neuložíš, tak se nic nemění.

      2. Odkazy na sociální sítě vložíš úpravou gadgetu "příspěvky na blogu"

      3. Na blogspotu jsem od prosince 2012 a žádnou ztrátu obrázků jsem nezaznamenala. Byl tu jen jeden krátkodobý výpadek, ale po asi týdnu se vše zase vrátilo do normálu. Jediné ztráty, které jsem kdy zaznamenala, byly způsobeny odstraněním obrázku z veřejného úložiště nebo zrušením celého úložiště.

      4. Gadget kontakt funguje, jen nemůžu přijít na to, kde se v něm nastavuje aktuální e-mail. Zprávy mi chodí na starý, který dnes už téměř nepoužívám.

      Vymazat
    2. ad 2. Zkoušel jsem to úpravou gadgetu - je tam položka Zobrazit tlačitka sdílení. Ale namísto těch tlačítek tam mám jen jakýsi trojúhelníček, až po jeho rozkliknutí se zobrazí tlačítka jak je máš ty (To asi náhodný čtenář dělat nebude). Asi vyšší dívčí tagová - dá se s tím něco dělat?

      Vymazat
    3. Bohužel, jak píšu i v článku, některé motivy nepodporují některé funkce. Takže asi jedinou možností potom je změna motivu. Není v mých silách prozkoumat možnosti všech motivů. Můžu jen doporučit ten, co používám: je z řady "simple".

      Vymazat
  3. Mám námět na článek v této rubrice: jak se dá poprat s tím, že "Widget Sledovat prostřednictvím e-mailu (FeedBurner) bude zrušen", děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, před chvílí jsem to také zaregistrovala. Kdyby ses toho chtěla i ujmout, tak se zlobit nebudu.
      V této rubrice může psát každý!

      Vymazat
    2. zatím jsem ještě nepochopila, jak na to, obávám se, že napsat takový článek, aby to bylo srozumitelné, je nad moje schopnosti :-(

      Vymazat