pondělí 9. března 2020

Jak vložit ikonku klubu do menu

Každý není expert přes nastavování různých věcí na svém blogu. Pro některé je to složité samo o sobě, jiní třebas teprve nedávno blog objevili nebo změnili působiště a zatím se rozkoukávají. Právě pro takové jsem vytvořila tento (snad srozumitelný) návod.


Blogspot

Na blogspotu je to jednodušší. V administraci blogu si otevřete nabídku rozvržení. Otevře se vám náčrtek rozvržení jednotlivých částí vašeho blogu - tzv. gadgety. Vyberete si místo, kam chcete vložit ikonku a kliknete na "přidat gadget". Standartně se nový gadget přidává nahoru nad všechny dosavadní, ale pouhým přetažením lze jeho misto měnit, dokonce se nemusíte vázat na zvolenou část, ale můžete ho přetáhnout i do úplně jiné části (pokud máte např. menu vpravo i vlevo).


Po kliknutí na "přidat gadget" se vám zobrazí nabídka různých položek, které si můžete na blog přidat. Najdete a zvolíte položku "Obrázek"


Otevře se vám okno pro vložení obrázku. Vyplníte si název (např. "Jsem členem"), ale můžete jej nechat i prázdný. Popisek může a nemusí být. Dále vložíte odkaz na klubový blog. Potom si vyberete, jestli chcete vložit obrázek ze svého počítače (musíte si jej nejprve stáhnout) nebo jen adresu URL. Doporučuji zatrhnout volbu "zmenšit dle místa" a nakonec jen vše uložíte.


Pise.cz

Asi nejsložitěji s ikonka vkládá na pise.cz. Tam musíte znát html-kód nebo si nalézt nějaký překladač. Nejprve si v administraci otevřete "nastavení blogu"


Dále si vyberete záložku menu, která vám zobrazí nabídku položek, které si můžete do menu umístit. Máte možnost si do menu vložit až 3 boxíky s html-kódem. Vám bude stačit jen jedna - tu přetáhnete do sloupečku "vybrané položky" a potvrdíte nastavení.


Nyní si zvolíte záložku "plus+". Pokud jste správně do menu přidali boxík html, tak se vám tady objeví prázdné pole pro vložení kódu.


Abych vám to usnadnila, připravila jsem vám html-kód již hotový. Následující text stačí zkopírovat, vložit do boxíku na pise.cz a nové nastavení uložit.

<div> <strong>Jsem členem</strong><br> <a href="https://klub-blog.blogspot.com/" target="_blank"> <img src="adresa_obrazku"> </a> </div>

WordPress

Návod pro vás stručně sepsala Julie B.
  1. V menu si najděte kolonku "vzhled"
  2. Vyberte "widgety"
  3. Najděte widget s názvem "text" a přetáhněte ho na Hlavní postranní panel
  4. Widget následně otevřete a z editoru překlikněte na html
  5. Vložte html kód, který Jitka vytvořila pro pise.cz
  6. Uložte a máte hotovo 

Další platformy

Bohužel, s jinými platformami jsem nikdy nepracovala, takže návod zatím není. Věřím, že až se k nám přidají i nějací členi odjinud, pomůžou nám vytvořit i další návody.

Na závěr ještě přidávám slíbenou URL obrázku (ikonky). Níže uvedený kód stačí zkopírovat do příslušného políčka a obrázek se vám načte, aniž byste jej museli stahovat do svého PC a následně vkládat na svůj blog.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmI9yC6VRg6VVNMDXVO_O3wafhpN_0gAVVnwobYlR-67gHpwoWkix0-yMKPmfNMwlab2z7Wi0x8ffa_595yIiHqcevnj8S_hFm7SNlp64qZSK-kW7PJsYoxfsvlJq7Xljah2TOHdIKDV99/s1600/Klub+bloger%25C5%25AF+ico.png

PS: Pokud byste si s tím ani tak neporadili, v pravidlech není, že na blogu musí být ikonka. Stačí i prostý text s odkazem. I když je pravda, že ikonka je přece jen lépe vidět.

6 komentářů:

  1. Vím, že tohle je off topic... Ale také vám vypisuje blog.cz chybu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakou chybu myslíš? Já ani klub nemáme s blog.cz nic společného.

      Vymazat
    2. Občas blog.cz blbne že se zobrazí chyba serveru a dana stránka se nenačte. Tak mě jen zajímalo zdá někde něco neví. :)

      Vymazat
    3. jj, blog.cz blbne už několik let. Proto jsem ho kdysi opustila. Od té doby se to nezlepšilo, spíš se to zhoršuje. Ale tady na klubu bych se tím zabývat nechtěla. Je to problém jednoho serveru a my s tím nic nenaděláme. Ani jako jednotlivci, ani jako klub.

      Vymazat
  2. Ahoj, ráda bych přidala návod pro Wordpress, pokud ho někdo máte:
    - v menu si najděte kolonku "vzhled"
    - vyberte "widgety"
    - najděte widget s názvem "text" a přetáhněte ho na Hlavní postranní panel
    - widget si následně otevřete a z editoru překlikněte na html
    - vložte html kód, který Jitka vytvořila pro pise.cz
    - uložte to a máte hotovo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, překopírovala jsem to do článku, ať je to snadněji k nalezení.

      Vymazat