neděle 19. července 2020

Jak přestěhovat blog

Vím, na blog.cz je postup a většina z vás stěhování podle něj bez problémů zvládla. Ale někteří s tím mají problém, návod jim přijde moc složitý a nepřehledný, neumí tak dobře s počítačem... Prostě mají obavy, zda to sami zvládnou a obrací se na mě s žádostmi o pomoc či radu. I když jsem to tedy neměla původně v plánu, tak nakonec jsem sepsala návod vlastní, snad dost srozumitelný.


1. krok

Nejprve si v archivu zkontrolujte, počet publikovaných článků. Přesun není dokonalý, do zálohy se mi dostalo pouze 1999 článků. Takže pokud je to možné, promažte si články, které pro vás nejsou tak důležité, abyste se dostaly na toto číslo nebo méně!
Pokud jich máte méně, můžete tento krok vynechat.

2. krok

Přihlašte se do svého blogu, poté na úvodní stránce blog.cz klikněte na oranžové tlačítko "Stáhnout blog" a potvrďte uložení. Pokud máte výchozí nastavení svého počítače, měla by se vám záloha uložit do složky "stažené soubory".
Buďte trpěliví, přihlašování stále blbne, ale jednou se to podařit musí!



3. krok

Klikněte na tento odkaz:

Nelekněte se angličtiny, najděte tlačítko s českým textem "Vybrat soubor" a klikněte na něj. Poté najděte uloženou zálohu ve svém počítači. Nejpravděpodobněji bude ve složce "stažené soubory" a bude mít název: vášblog-feed. Klikněte na něj a dejte "otevřít". Poté klikněte na sousední tlačítko "Convert" a opět potvrďte uložení.


4. krok

Založte si nový blog na blogger.com. Pojmenujte si ho, vymyslete si nějakou adresu a vyberte si z nabízených vzhledů. To pro začátek stačí. Vše si můžete upravit později, až se s blogspotem lépe seznámíte. Teď je důležité přestěhovat blog!
Pokud už zde nějaký blog založený máte, tento krok vynechejte.

5. krok

Přihlaste se do svého blogu. Po přihlášení se vám objeví stránka podobná té níže na obrázku.


V levé části najdete položku "Nastavení" a kliknete na ni. (měla by se zbarvit oranžově jako na obrázku). Poté v pravé části sjedete níže a naleznete položku "Importovat obsah" a opět na ni kliknete (je hodně dole).
Potvrdíte, že nejste robot a kliknete na tlačítko "Importovat".


Naleznete soubor zálohovaného blogu. Opět by měl být ve složce "Stažené soubory" a název má pro všechny blogy jednotný: blogger-export. Kliknete na něj a potvrdíte tlačítem "otevřít".
Systém pak bude chvíli šrotovat a nakonec se Vám na chvilku objeví v levém dolním rohu hláška "soubor byl úspěšně nahrán".

Tím je to hotové!

Zbývá poslední: Na svůj starý blog dát informaci o nové adrese svého blogu.

A teď se můžete v klidu seznámit s prostředím, vyzkoušet si různé funkce, zkusit si přenastavit vzhled, publikovat nový článek... Věřím, že vaši čtenáři pochopí počáteční chaos způsobený stěhováním i vaší nezkušeností s novým prostředím.

Pokusila jsem se to sepsat co nejlépe, na základě zkušeností s tím, v čem přátelé tápali a obraceli se na mě o radu. Pokud stále něčemu nerozumíte, klidně mi to napište do komentářů a já podle toho ještě návod upravím.

Přeji všem, aby se jim přesun podařil a abyste se na nové doméně brzy zabydleli.

Další články k tématu Konec blog.cz:
  1. Blogger.com - představení platformy
  2. Konec blog.cz a co dál... - informace k možnostem stěhování (průběžně doplňováno)
Nějaké návody k blogspotu naleznete zde: Silvi Design
Netuším, jak jsou aktuální (minulý měsíc proběhla velká aktualizace blogspotu), ale snad alespoň trošku pomůžou. Děkuji Van za odkaz.
Aktuální návody připravujeme, tak chvíli vydržte. Teď je hlavní prioritou, aby se všichni úspěšně přestěhovali. Úpravy nových blogů se dají řešit i po 16.8.

11 komentářů:

  1. Prima návod, už se nebudu obávat se do toho pustit...

    OdpovědětVymazat
  2. Zeptám se: Není mezi členy někdo, kdo by byl ochotný a schopný udělat nějaký základní návod pro blogspot. Ráda ho tu uveřejním.

    Spousta uprchlíků tápe, ráda bych jim pomohla, se alespoň trošku zorientovat, ale teď na to nemám kapacitu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych pomohla, ale taky nemám tolik času. Můžu ale doporučit jeden blog. Nevím, jestli tu už někdo zmínil blog SILVI design. Sama vypracovala dost návodů, tipů a triků právě pro blogspot. Nemám tušení, kolik návodů je aktuálních kvůli další aktualizaci, ale každopádně doporučuji. Zrovna z těchto stránek jsem se naučila pracovat s bloggerem. :)

      http://www.silvidesign.cz/p/navody-na-blog_11.html

      Vymazat
  3. Díky za návod, na třetí pokus jsem to pochopila a provedla... pořád zrušení blogu.cz cítím jako velký ústrk.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, přestěhoval jsem se z blog.cz na novou adresu (mám v úmyslu přihlásit svůj staronový blog a sebe sama do Vašeho klubu, zatím se ale stydím, protože mám ještě staveniště). Bojuju s nastavením a prosím o radu - kdo se vyzná. Jmenovitě gadget kontakt. Rád bych ho měl na své stránce, ale nedaří se mi konfigurovat nastavení tak, aby mi vzkazy NĚKAM chodily (na email). Poradíte mi?
    Děkuji. Serotonin (drserotonin.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen vložíš gadget "kontaktní formulář" a uložíš. Nic dalšího není potřeba. Vzkazy budou chodit na e-mail, který máš zadaný ve svém profilu.

      Vymazat
    2. Rozumím. To jsem zkoušel. Jenže....prostě nechodí a zkoušel jsem opakovaně. Proto se ptám zda je něco špatně.

      Vymazat
    3. A nemyslíš, aby ti chodily upozornění na nové komentáře?
      To se dělá přes nastavení. V nastavení si najdeš položku E-mail a pod tím si zadáš e-mail do políčka o zasílání komentářů.

      Vymazat
    4. Upozornění na komentáře mi chodí...
      Ne, myslím to jak jsem napsal. Gadget Kontaktní formulář, s položkami jméno, email, zpráva... na blogu je, když se tam něco napíše, vyskočí: Zpráva odeslána... ale nic nedostanu. Něco je špatně. Nu, mohu bez toho žít. Ale na blog.cz to fungovalo (jako jedna z mála věcí)

      Vymazat
    5. Zkus ještě zkontrolovat, jaký e-mail máš v profilu na google. Na ten by měly odcházet zprávy z kontaktního formuláře na blogu. Jinak už vážně nevím. Mě chodí vzkazy vpořádku.

      Vymazat
    6. Done.
      Zjistil jsem, že mám chybu v sekundární adrese (namísto @post.cz je @seznam.cz). Ale - nefunguje to dál. Tak se asi budu muset obejít bez tohoto udělátka. Ostatně musím přeštítkovat svoje články a uspořádat a to chvíli potrvá, pak bych mohl svůj blog - https://drserotonin.blogspot.com/
      přihlásit u vás.

      Vymazat