středa 10. června 2020

Jak přesunout blog z blog.cz

blog.cz - kapitola sama pro sebe... Nebudu tu psát kritiku na tuto platformu, ani nechci nikoho přesvědčovat k emigraci jinam. Chci jen pomoci těm, kteří jsou už delší dobu na blog.cz nespokojeni, možná by rádi působiště změnili, ale brání jim v tom jednak lenost - přiznejme si to, stěhovat stovky článků vč. fotek a odkazů ručně je pěkná fuška, ale také vědomí, že by tím přišli o zpětnou vazbu ve formě dosavadních komentářů.

Naštěstí existují šikovní lidé, kteří umí kompletně celý blog stáhnout (zazálohovat) do několika souborů, a ty potom opět nahrát někam jinam - na WordPress, vlastní doménu se systémem WordPress, nebo Blogger. Dokonce je to tak vychytané, že pokud na svém blogu odkazujete na některé své jiné články, tak se adresa odkazu změní a přesměruje vás na adresu, kde je článek nově uložen. To samé platí i pro obrázky, které se nahrají na nové úložiště a v článcích si pak systém natahuje adresu jejich nového umístění.


A protože jsou to lidé nejen šikovní, ale také velmi milí, podělili se s ostatními o postup. Celý návod jak na to najdete na blogu Veruce, jejímuž manželovi patří hlavní dík za tento počin. A nejen to: Těm počítačově méně zdatným jsou ochotni s přesunem nezištně pomoci. Není to super! Škoda, že tato možnost nebyla k dispozici už dříve, když pár z nás emigrovalo ručně a tím pádem jsme o komentáře přišli.

Co všechno prográmek (skript) umí a neumí, jak na to vč. kontaktu a seznam úspěšně přesunutých blogů naleznete zde: Migrace z blog.cz...
Pro zájemce je tu ještě další článek na toto téma, a sice podrobnější popis toho, jak vše fuguje a co se při tom vlastně děje: Převod blogu...

Věřím, že některým z vás tento krátký článek pomůže. A ti, kteří blog.cz opustit nehodlají, nechť jej laskavě ignorují.


3 komentáře:

  1. Já byla ze začátku na B.cz hodně spokojená, pravda, trochu mne iritovalo arogantní a vůdcovské jednání Standy Rulce v některých věcech (pochybné výběry ne zrovna kvalitních blogů do AK), ale bylo mi tam fajn. Jenže pak sen začalo všechno měnit k horším, od prvního masivního hackerského útoku všechno co se "vylepšilo" vedlo jen ke zhoršení uživatelského prostředí, začal upadat zájem adminů, a problémy se začaly kupit neřešené. Moje dlouho zkoušená trpělivost přetekla a tak jsem Veruce na radu Blondýny oslovila a přestěhovala se. Nebylo moc dobře, měla jsem dojem že opouštím své milované dítko. Ale teď už vím, že jsem udělala dobře, protože na bloggeru už jsme zase stará známá parta těch kteří postupně emigrovali také, navíc jsem tu našla i mnoho dalších hodnotných blogů a jsem tak už zas vlastně "doma" .... a všem kteří ještě váhají bych doporučila ať do toho jdou také. Uživatelské prostředí je jednoduché, šablony na blogy tu fungují stejně jako na b.cz, nahrávání fotek bez problémů. Navíc zde odpadá limit 400 fotek na galerii, protože se fotky dají nahrávat z počítače zcela mimo blog, a i její následné naplnění a dilema jestli založit nový blog abych měla místo na další fotky, nebo si založit galerii jinde a z ní pak fotky do blogu kopírovat (ostatně tak jsem to dělala v okamžiku kdy se mi naplnila kapacita blogové galerie).

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za veľmi potrebný článok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Těší mě, že to někomu pomůže.

      Vymazat